Noutăți

“Pescuitul pe picioroange” – Metoda unică în lume practicată de pescarii din Sri Lanka

În Sri Lanka există o metodă de pescuit unică în lume. Aici oamenii stau „cocoțați” în vârful unor pari lungi din lemn înfipți pe fundul oceanului în urmă cu mai mulți ani. Potrivit istoricilor locali, această practică de pescuit a început în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când din cauza lipsei hranei, mulți oameni au început să supraaglomereze locurile de pescuit în speranța că vor avea cu ce să-și hrănească familiile.

Tocmai această supraaglomerare i-a determinat pe unii pescari, să caute alte metode de a prinde pește, cea mai simplă fiind direct din apă. La început s-au folosit de epavele navelor eșuate în zonă sau de bărcile proprii, ca mai apoi să ridice aceste picioroange în recifurile de corali. Meseria a fost mai apoi transmisă din generație în generație, iar astăzi, potrivit estimărilor, circa 500 de familii aflate pe o întindere de 30 de km de-a lungul malului sudic al Oceanului Indian, o practică.

Localnicii stau ore întregi deasupra valurilor în speranța unei capturi bogate, deși cei mai mulți dintre ei declară că se tem de faptul că în fiecare moment ar putea fi și ei surprinși de un Tsunami ca cel din 26 decembrie 2004, în care mai mulți colegi de ai lor și-au pierdut viața. Timp de patru ani după nefericitul eveniment, nimeni nu prea a mai îndrăznit să mai practice această îndeletnicire. Treptat, după 2008, oamenii au reînceput să pescuiască în acest mod unic, cele mai multe capturi fiind de Hering și Macrou.

Locul atrage anual mii de turiști dornici de a vedea pe viu această practică. Tocmai din cauza acestui interes imens, susțin unii jurnaliști, oficialitățile de la Colombo, au angajat actori, care să pozeze drept pescari amatori pe picioroange, dorind să arate faptul că tradiția este una vie și nu practicată doar de câteva familii.

picioroange6 picioroang5 picioroange4 picioroange2 picioroange1

sursa: wired.com

sursa:.amusingplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii