Noutăți

PERICOL NUCLEAR, aproape de România: mare parte din energia electrică a Ucrainei e produsă de către reactoare nucleare învechite. A fost uitat dezastrul de la Cernobîl?

Ucraina s-a confruntat cu o severă lipsă de cărbune după războiul de trei ani dus împotriva insurgenților din estul separatist. Într-un raport publicat în Phys.org, Ucraina, o țară bântuită de criză, utilizează forța atomului pentru a produce mai mult de jumătate din energia electrică necesară. Pe durata disputelor privind prețurile la gazele naturale cu Rusia (2014 – 2016), ¾ din energia electrică din Ucraina era produsă de către reactoarele nucleare.

Deși sporirea producției de energie în centralele atomoelectrice a fost de ajutor pentru cetățenii și industria Ucrainei, există serioase îngrijorări că s-ar putea petrece, în statul vecin României, un dezastru similar celui de la Cernobîl. Iryna Golovko, de la Centrul Ecologic Național din cadrul Departamentului de proiecte energetice al Ucrainei, a declarat că principalul risc de utilizare a energiei nucleare în Ucraina este legat de reactoarele care au depășit deja durata de viață și de exploatare normală.

Actualmente, a declarat specialista într-un interviu acordat AFP, 6 dintre cele 15 reactoare nucleare operaționale din Ucraina și-au depășit ciclul normal de existență. A adăugat că, până în 2020, 12 dintre aceste reactoare vor depăși durata de eploatare normală.

Președintele Ucrainei a promis publicului că are să interzică comerțul cu estul separatist, ce controlează rezervele de cărbune. El a declarat, anterior, că utilizarea energiei nucleare va avea o pondere însemnată, în producția de energie electrică a țării.

Înainte ca Ucraina să treacă prin conflictul cu forțele rebele din est, energia electrică provenită din centralele nucleare avea o pondere de 46%. După anunțul președintelui, ponderea electricității produse în centralele atomoelectrice a crescut la 62%.

Cu 31 de ani în urmă, Ucraina s-a confruntat cu dezastrul de la Cernobîl. Cumplitul accident s-a petrecut la 26 aprilie 1986 și a condus, în anii ce au urmat, la un număr greu de calculat de îmbolnăviri grave și pierderi de vieți, în țările fostei URSS și în statele europene din vecinătate.

b

Sursa: www.sciencetimes.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii