Noutăți

Pentru prima dată, oamenii de știință au imprimat 3D o CORNEE UMANĂ. Tehnologia ar putea salva vederea a câteva milioane de oameni

Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au produs prima cornee umană cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, iar această tehnică ar putea fi utilizată în viitor pentru a salva vederea a milioane de oameni. Corneea este stratul exterior al ochiului uman și are un rol important în focalizarea vederii. Din păcate, există o lipsă semnificativă de cornee disponibile pentru transplant. În prezent, circa 10 milioane de oameni din întreaga lume au nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală pentru a preveni orbirea, iar alți 5 milioane de oameni au devenit complet orbi din cauza cicatricilor corneei.

„Dacă putem produce cornee utilizabilă în laborator, atunci mulți dintre acești oameni ar putea fi ajutați. Multe echipe din întreaga lume vor lucra pentru a face acest proces fezabil. Corneea noastră este o combinație unică de alginat și colagen, lucruri ce păstrează celulele stem în viață, în timp ce produce un material care este suficient de rigid pentru a-și menține forma, dar suficient de moale pentru a fi produs cu ajutorul unei imprimante 3D. Am reușit să imprimăm o cornee în mai puțin de 10 minute”, spune cercetătorul senior Che Connon.

Anterior, aceeași echipă a folosit un hidrogel similar pentru a menține celulele stem în viață timp de săptămâni, la temperatura camerei. Acum au reușit să le transfere într-o cornee utilizabilă, celulele rămânând viabile în proporție de 83% după o săptămână de la imprimare. Totuși, cercetătorii subliniază că este posibil să mai aibă nevoie de cel puțin câțiva ani înainte ca o cornee imprimată 3D să poată fi folosită pentru salvarea vederii.

„Această cercetare este doar un prim pas uimitor spre o soluție viabilă care, în cele din urmă, ne-ar putea oferi o cantitate nelimitată de cornee pentru transplant, oriunde în lume. Chiar mai bine, această tehnică poate fi personalizată pentru a se potrivi fiecărui pacient, datorită tehnologiei 3D de imprimare care a fost testată și pentru inimi artificiale și alte țesuturi. Cu o scanare a ochiului cuiva, implantul poate fi proiectat la dimensiunea și forma potrivită”, a mai spus Connon.

sursa: https://www.sciencealert.com/first-3d-printed-human-corneas-could-fix-the-sight-of-millions

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii