Noutăți

Pentru prima dată, avem confirmarea că nucleul pământului este într-adevăr solid

Pentru prima dată, geologii au confirmat faptul că miezul interior al planetei noastre este într-adevăr solid, deși nu la fel de ferm cum au sugerat studiile anterioare. Datorită unei noi metode de detectare a undelor seismice, au fost identificare mai multe proprietăți cheie ale stratului cel mai de jos al planetei noastre. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia au realizat mai multe experimente și au descoperit că pe măsură ce crusta planetei „tresare” în momentul producerii unui cutremur, valuri de energie sunt transmise în interiorul acesteia. Doi oameni de știință au elaborat o modalitate inteligentă de a asculta aceste valuri, foarte slabe, realizate de vibrațiile cutremurelor.

Acum un secol, se credea că planeta noastră este compusă dintr-o crustă exterioară groasă și un centru format din metale topite. Toate acestea s-au schimbat în anii 1930, în urma detectării acestor valuri seismice produse de un cutremur în Noua Zeelandă. Un seismolog danez, pe nume Inge Lehmann, a sugerat că aceste sunete ar fi cel mai probabil un ecou produs de vibrațiile unui cutremur care se izbește de un centru solid. Acest nucleu interior a fost marcat în modelele geologice ale structurii planetei noastre. Dar chiar dacă unele lucruri sunt deja stabilite de modelele geologice, este bine să acum obținem dovezi ferme că oamenii de știință au fost pe drumul cel bun; în plus, avem și o descoperire surpriză acum.

“Am constatat că miezul interior este într-adevăr solid, dar de asemenea am constatat că este mai moale decât se credea anterior. Se pare, asta dacă rezultatele noastre sunt corecte, și nu avem acum niciun dubiu să ne îndoim de acestea, faptul că miezul interior are câteva proprietăți elastice similare cu aurul și platina. Înțelegerea miezului interior al Pământului are consecințe directe pentru generarea și menținerea câmpului geomagnetic. Fără acest câmp geomagnetic nu ar exista viață pe suprafața Pământulu”, susține geologul Hrvoje Tkalčić de la ANU.

Toate aceste informații sunt vitale pentru înțelegerea unor fenomene precum formarea planetară sau funcționarea câmpurile magnetice. Cu un nou mod de a asculta interiorul planetei noastre, suntem aproape siguri că aflăm mai multe despre ceea ce ne spune „inima” acestuia.

sursa: https://www.sciencealert.com/seismic-j-phase-shear-wave-detection-reveals-elastic-solid-inner-core
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Pentru prima dată, avem confirmarea că nucleul pământului este într-adevăr solid

  1. Deci ei habarnau ce-i cu pamantul dar îi învata pe copii la scoala de zeci de ani si pe banii nostri cum ca este cum le tuna lor sau cum le da lor bine la ideologie.

  2. Miezul Pamantului nu este nici lichid, nici solid, nici gazos si nici plasma, este ceva de genul dedinaintedegaz. Vedeti ce spune profu Constantin Meyl!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii