Noutăți

Pentru mulți dintre noi, Soarele este o mare necunoscută! Iată câteva lucruri mai puțin știute despre astrul zilei…

Ne bucurăm de fiecare zi însorită și suferim atunci când Soarele nu se arată mai mult de două-trei zile la rând. Dar știm atât de puține lucruri despre el! Din păcate, majoritatea oamenilor nu pot spune mai mult de două-trei propoziții despre astrul care întreține viața pe Pământ. Spre deosebire de Terra, Soarele este o sferă aproape perfectă. De altfel, Soarele este sfera cea mai apropiată de perfecțiune dintre cele pe care omul le-a putut observa până acum în Natură. Raza medie a Soarelui este de 695 508 km, de peste 100 de ori mai mare decât cea a Terrei.

În miezul astrului zilei temperatura este de 15 millioane de grade Celsius. Unii își închipuie Soarele ca având o consistență solidă, precum Pământul. Dar soarele este alcătuit în cea mai mare parte din hidrogen și heliu. 70% hidrogen, 28% heliu. Vârsta Soarelui este de 4,6 miliarde de ani.

3

Într-o sferă de dimensiunea Soarelui ar încăpea 960 000 de corpuri de mărimea și forma Terrei. Suprafața Soarelui este de 11 990 de ori mai mare decât cea a Pământului. Greutatea Soarelui reprezintă peste 99% din greutatea sistemului solar. Soarele este de peste 330 000 de ori mai greu decât planeta albastră. Trei sferturi din greutatea sa este reprezentată de către hidrogen.

În interiorul Soarelui este generată o imensă cantitate de energie, datorită proceselor de fuziune nucleară. Acolo, hidrogenul se preschimbă în heliu. La suprafața Soarelui temperatura este considerabil mai „mică” decât în centru, atingând „doar” 5600 de grade Celsius.

4

Soarele se află la o distanță medie de 150 000 000 de kilometri de Terra. Lumina sa străbate spațiul cu o viteză de 300 000 km/secundă, ceea ce înseamnă că ea are nevoie de 8 minute și 20 de secunde pentru a ajunge la noi. Deși energia provenită de la Soare ajunge pe Pământ în doar câteva minute, acesteia i-au luat deja milioane de ani spre a răzbi din centrul Soarelui către suprafața acestuia.

Soarele nostru se află la 24-26.000 de ani lumină de misteriosul centru al Galaxiei și îi ia între 225 și 250 de milioane de ani pentru a efectua o rotație completă împrejurul său. La cele 4,5 miliarde de ani ale sale, Soarele este o stea de vârstă medie. A consumat deja aproape jumătate din rezervele sale de hidrogen, dar mai este suficient hidrogen pentru 5 miliarde de ani. Apoi, va începe să consume heliul, pe care îl va devora complet în circa 130 000 000 de ani.

Așadar, mai avem vreme berechet să ne gândim cum vom proceda în acel moment. Nicio grabă, Soarele este răbdător cu noi. Ar trebui să fim și noi mai răbdători unii cu alții, dacă vrem ca umanitatea să aibă mai multe șanse în confruntarea cu timpul!

1

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: space-facts.com

Imagini: space-facts.com, www.mahasakti.com, www.timeanddate.com, www.huffingtonpost.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Pentru mulți dintre noi, Soarele este o mare necunoscută! Iată câteva lucruri mai puțin știute despre astrul zilei…

  1. Seriooos, oare asa sa fie? Si daca Soarele este o sfera mult mai mica deasupra unui Pamant plat si mult mai mare ?

    • Iar incepeti?! Mars de aici adepti ai pamantului plat al lui iehova! De ce nu va finantati si va duceti la capatul pamantului vostru plat sa vedem daca nu cadeti!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii