Noutăți

Peisajele apocaliptice din mijlocul metropolelor chineze. Urbanizarea rapidă și haotică a lăsat în China mii de clădiri abandonate chiar lângă uriașii zgărie-nori de sticlă (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

În ultimele patru decenii, China a înregistrat o creștere urbană rapidă și o migrație masivă din mediul rural spre urban. Până la începutul secolului XXI, peste 300 de milioane de persoane s-au mutat din mediul rural în orașe, crescând rata de urbanizare de la 17,9% (1978) la 39,1% (2002), respectiv la 56,1% (2015). În Marea Britanie a fost nevoie de 120 de ani, iar în Statele Unite de 80 de ani pentru a realiza acest lucru. În ultimele decenii, creșterea populației urbane a Chinei a fost mai mare decât în orice parte a lumii. În 1982, aproximativ 210 de milioane de locuitori trăiau în zonele urbane, reprezentând 21% din populația totală. Până la sfârșitul anului 2015, China avea o populație urbană totală de 771 milioane de locuitori sau 56,1% din întreaga populație. Până în 2025, se estimează că aproximativ 70% din populația Chinei va locui în orașe.

Creșterea explozivă a așezărilor urbane din China a dus la creare unor peisaje apocaliptice, mii de case și blocuri cu 2-3 etaje fiind pur și simplu părăsite de oamenii fascinați de mirajul metropolelor. Aceste așezări se numesc acum “chengzhongcun”, sau “satele înghițite de oraș”. Metropolele pur și simplu s-au întins atât de mult încât au înghițit aceste așezări rurale, însă autoritățile în goana pentru a crea cât mai multe clădiri, nu au mai avut timp să le demoleze pe cele vechi, fiiindu-le mai ușor să construiască în jurul lor. Ca urmare, în multe orașe mari, care au cunoscut o expansiune semnificativă și au primit un număr mare de migranți, există zone mici rurale înconjurate de zgârie-nori, infrastructuri de transport și alte construcții urbane moderne.

urban-villages-china-142 urban-villages-china-112 urban-villages-china-102 urban-villages-china-92 urban-villages-china-72

Satele urbane nu sunt reglementate de nici o formă de planificare urbană centralizată și nu primesc în mod obișnuit servicii publice din partea autorităților. Puținii oameni care trăiesc aici sunt considerați a fi cei mai săraci locuitori ai Chinei, mulți dintre ei nepermițându-și nici măcar să locuiască într-o boxă aflată la subsolul unui zgârie-nor, tip de locuință extrem de popular pentru oamenii făr a prea multe posibilități materiale, dar care doresc totuși să facă aprte din această societate urbană. Reamenajarea satelor urbane este una dintre problemele prioritare de pe ordinea de zi a guvernului chinez, însă procesul este foarte greoi și costisitor.

“Reamenajarea satelor urbane trebuie să țină cont de factorii politici, precum și de imaginea mai largă a transformării urbane a Chinei. Este important să se identifice soluții de proiectare și politici mai echitabile și mai durabile pentru a îmbunătăți viața atât a chiriașilor migranți, cât și a sătenilor. Aceasta ar necesita o mai bună înțelegere a mecanismelor informalității urbane și o abordare mai cuprinzătoare a guvernanței urbane “, se arată într-un comunicat emis de guvernuld e la Beijing.

urban-villages-china-16 urban-villages-china-56 urban-villages-china-22 urban-villages-china-32 urban-villages-china-62

sursa: LSECities / Urban Villages in China: A 2008 Survey of Migrant [PDF]

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii