AIM radionica curs online

Noutăți

Pe zidul unei catedrale spaniole construită în secolele XVI-XVIII se află o sculptură neobișnuită, ce înfățișează un COSMONAUT. Care este explicația?

Vechiul oraș Salamanca este situat pe malurile râului Tormes și reprezintă unul dintre cele mai vechi orașe universitare ale Europei. Totodată, este un oraș în care pot fi admirate zeci de monumente istorice, construite în stil romanic, gotic, renascentist, baroc. Printre acestea, Vechea Catedrală și Noua Catedrală. Amândouă sunt impresionante! Cea veche este ridicată în secolul XII.

c

În secolul XV s-a decis că orașul Salamanca necesită o biserică mai mare și mai frumoasă. Munca de construire a Catedralei Noi din Salamanca a debutat în secolul XVI, dar s-a prelungit până în secolul XVIII.

b

Vizitatorul care va examina cu atenție și în amănunt bogata ornamentație a Catedralei Noi din Salamanca va fi frapat să observe un detaliu bizar. La nivelul fațadei, pot fi observate unele sculpturi pe care nimeni nu s-ar aștepta să le vadă pe zidurile unei catedrale construită între secolele XVI-XVIII.

Printre ele, un cosmonaut complet și corect echipat. Astronautul sculptat pe fațada catedralei a cărei construcție s-a încheiat în secolul XVIII pare să fie copiat cu fidelitate după cosmonauții reali, care au călcat pe suprafața  Lunii în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Până și încălțările sunt similare, ca să nu mai vorbim despre cască și sursa de oxigen purtată în spate.

h

Ani la rând, fotografiile realizate după enigmatica figură sculptată în exteriorul Catedralei Noi din Salamanca au stârnit nu numai curiozitatea, ci și controverse aprige. S-au scris articole și s-au purtat prelungite discuții pe forumuri. Adevărul este că mai există și alte reprezentări de astronauți, prezente pe obiecte confecționate cu secole în urmă.

ee

Aceste reprezentări au ocazionat ipoteze fascinante legate de vizite ale extratereștrilor desfășurate în vechime sau de civilizațiile umane dispărute. S-au scris și numeroase bestseller-uri pe astfel de teme. Unul dintre autori este Erich Anton Paul von Däniken a cărui carte – „Amintiri despre viitor”, a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România anilor ′70. Alți autori de această factură sunt Zecharia Sitchin, Robert Charroux, Jan van Helsing, Charles Berlitz sau românul Dan Apostol – fost pilot militar.

f

Unele aspecte, dovezi sau argumente prezentate în astfel de lucrări te pot pune, într-adevăr, pe gânduri. Este posibil să fi existat, în trecut, unele civilizații care posedau cunoștințe pierdute astăzi. Cât privește extratereștrii, Universul este suficient de mare ca să existe loc și pentru ei.

Numai că, în privința bizarei figurine a cosmonautului de pe fațada catedralei din Salamanca nu este vorba despre niciun mister și despre nicio dovadă a existenței unei civilizații pământene străvechi care să fi trimis oameni în spațiu ori a unei vizite extraterestre în Europa medievală sau renascentistă.

Alături de bizarul cosmonaut, sunt sculptati, în aceeași zonă a catedralei, un taur, un lynx, precum și un faun care consumă… înghețată. Toate aceste reprezentări au fost dăltuite recent, în 1992, deci n-au fost acolo de la isprăvirea catedralei, din secolul XVIII.

i

Aceste bizarerii au fost sculptate acum 25 de ani, cu prilejul unor operațiuni de restaurare a catedralei. Unul dintre artiștii care au lucrat la renovarea monumentului a sculptat aceste figuri ca un fel de semnătură a muncii de până atunci a echipei sale. Artistul Miguel Romero a creat acele figuri cu permisiunea și sub supravegherea lui Jeronimo Garcia, persoana responsabilă de restaurare.

De ce a fost ales tocmai un astronaut? Autorul bizarelor reprezentări a afirmat că a optat pentru un simbol al secolului XX. Acesta din urmă va rămâne în istorie drept veacul în care omul a reușit prima sa călătorie în Cosmos. Sau, cel puțin, prima ieșire în spațiu din istoria cunoscută a omenirii.

a

d

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii