Noutăți

Pe această insulă a fost construit primul submarin german din istorie, în secolul XVIII! Află-i povestea…

  •  
  •  
  •  

În lume, există numeroase locuri splendide, care mai au și o istorie captivantă în spate. Așa stau lucrurile și în privința insulei Wilhelmstein din Germania. Este vorba despre o insulă artificială, de formă patrulateră, înconjurată de către apele lacului Steinhude.

7

Steinhuder Meer este un lac aflat la nord-vest de orașul Hanovra. Insula Wilhelmstein a fost construită cu aproape 300 de ani în urmă, de către contele german Wilhelm de Schaumburg-Lippe. Date fiind tehnologiile existente la vremea aceea, construirea insulei a reprezentat o adevărată provocare, pentru toți cei implicați în operațiune.

4

Mai întâi, au fost clădite 16 insule mai mici, care apoi au fost unite între ele, rezultând ceea ce se vede astăzi. Insula a fost construită în scop defensiv, ca loc de retragere pentru conte, la vreme de restriște. Totuși, ea nu a fost folosită decât o singură dată, în acest scop.

3

Între 1765 și 1767, insula a fost amenajată ca o fortăreață în mijlocul lacului. Interesant este că, acolo, pe insula Wilhelmstein, a fost construit primul  submarin german din istorie (și unul dintre primele din Europa), numit „Steinhuder Hecht”.

b

Inginerul militar Jakob Chrysostomus Praetorius a construit submarinul din lemn de stejar, sub forma unui pește prevăzut cu vele. Se pare că planul ingeniosului vehicul subacvatic i-a fost prezentat încă din anul 1762 lui Wilhelm, contele de Schaumburg-Lippe.

a

După ce, inițial, proiectul a fost respins, primul submarin nemțesc a fost construit în 1772, în fortăreața din insula Wilhelmstein, la o scară redusă, dată fiind adâncimea mică a lacului. Se povestește că mini-submarinul experimental a stat în imersiune, la prima încercare, vreme de doisprezece minute.

c

Lacul Steinhude este cel mai mare din partea de nord-vest a Germaniei. Tot materialul (piatra) care stă la temelia insulei a fost cărat cu bărcile, de către pescari, în condiții dificile. Astăzi, în clădirile de pe insulă se desfășoară cursuri destinate viitorilor militari, existând și un muzeu. Pe vreme bună, în zona de debarcare opresc numeroase ambarcațiuni din care coboară vizitatorii atrași de acest loc neobișnuit, dar plin de farmec.

5

1

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: unusualplaces.org, gudsol.wordpress.com

Imagini: unusualplaces.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Pe această insulă a fost construit primul submarin german din istorie, în secolul XVIII! Află-i povestea…

  1. Ei una pretind, cu care se și laudă, ca cu o virtute cerebrală, dar degeaba, că noi știm că-s proști ca noaptea și cu totul altceva se-ascunde, că și despre cât sunt ei de chitiți pe tâlhării ne-a învățat istoria să n-avem ținere de minte. Bineînțeles că idei îți vin, dacă nu-ți pierzi vremea cu prostii… să paști o vită, să prășești o cartoafă, când e mai ușor să mergi cu racheta la vânătoare de oițe și cu tancul la cules de cucuruz. Părerea mea e că despre deștepții ăștia și despre alții la fel de “harnici” ca ei, se poate spune “dar totuși…” exact cum spun ignoranții, despre Ceaușescu și comuniști, că totuși au construit… când, de fapt, au ridicat demolături acolo unde s-ar fi construit, adevărat și de valoare, dacă n-ar fi fost ei, doar că țaranu’ raportează la Evul Mediu și nu la Epoca Modernă. E bine să știm cine ce-a făcut și cine ce face în lumea asta, dar e și mai bine să ne uităm cu mare bălegare de samă și la motivațiile de dincolo de motive, ca să știm ce au de gând. N-ar strica s-avem din unele și noi de gând!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii