Noutăți

Partea întunecată a Lunii va fi explorată de un rover, pentru prima dată, în acest an. China vrea să ajungă unde nimeni nu a reușit până acum

Nimeni nu a încercat să ducă un rover pe partea întunecată a Lunii, nevizibilă de pe Terra. Până în prezent partea întunecată a Lunii a putut fi observată doar cu ajutorul unor filmări realizate în cadrul misiunilor Apollo, iar singurul obiect trimis spre acea zonă a fost Ranger 4, o sondă de impact creată pentru a ne trimite imagini înainte de a se prăbuși pe suprafața satelitului natural. Însă aceasta s-a stricat înainte de a putea trimite vreo imagine pe Terra.

Fața nevăzută a Lunii conține o multitudine de cratere de impact și, de asemenea, câteva “mări lunare”. Nu este vizibilă de pe planeta noastră deoarece Luna posedă o perioada sinodică egală cu perioada sa de revoluție (27,3217 de zile), fenomen denumit rotație sincronă. O problema foarte mare a aselenizarii pe partea nevăzută este și faptul că Luna acționează pentru acea parte ca un scut radio, împiedicându-ne să comunicăm cu roverele pe care le-am trimite acolo, însă o soluție la această problemă ar fi, conform agenției spatiale chineze, un satelit amplasat pe fața întunecată a Lunii care să facă legătura dintre un rover și Pământ.

Satelitul Queqiao a fost deja trimis către acest loc și va acționa ca un pod comunicațional între Chang’e-4, ce va fi lansat mai tarziu anul acesta, și Terra. Va staționa într-un punct numit Lagrange, punctul în care gravitația Terrei este anulată de gravitația Lunii. Fiecare obiect mare are cinci asemenea puncte. Queqiao va sta pe linia celor doua corpuri, la o distanță de 65.000 de km de Lună, deplasându-se odată cu aceasta.

Din acel punct, va putea transmite semnale radio de la roverul Chang’e-4 spre Terra și invers, ceea ce va face foarte ușor controlul robotului. Chang’e-4 va transporta inclusiv bulbi de cartofi și semințe de flori arabidopsis. Acestea vor fi ținute în mini biosfere și observate dacă pot crește și se pot dezvolta pe Lună. Satelitul Queqiao va ajunge în punctul Lagrange luna viitoare, iar roverul Chang’e-4 va fi lansat în a doua parte a acestui an.

sursa: https://www.sciencealert.com/queqiao-relay-satellite-dark-side-moon-lagrange-2-chang-e-4-mission

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Partea întunecată a Lunii va fi explorată de un rover, pentru prima dată, în acest an. China vrea să ajungă unde nimeni nu a reușit până acum

 1. cetățeanul tulburat // 28 mai 2018 at 12:36 // Răspunde

  Chinezii au fost pe partea întunecată a lunii în 2012 și au văzut și ei ceea ce văzuseră americanii și rușii cu zeci de ani înaintea lor, acum cică se au la mână unii pe alții…mafia informațiilor…Acolo există construcții antice și recente, a unor civilizații care încă ne monitorizează…

 2. Neuron Tulburat // 30 mai 2018 at 19:11 // Răspunde

  Partea nevăzută a lunii e plină de cetățeni tulburați. Dintre ei doar unul a scăpat și putem observa rezultatele pe acest site.

  • Si lumea e plina de neuroni tulburati care abia asteapta sa inchida gura vreunuia care vrea sa spuna ceva!

 3. Petru Netulburatu // 2 iunie 2018 at 9:13 // Răspunde

  Când vor începe cetățenii tulburați să dea explicații mai neinspirate din propagande rusești, ci din propia cercetare, poate vom tăcea și noi neuronii tulburați. Între timp fi atent la teorii.
  Sunt extratereștri pe lună.
  Au existat oameni pe lună și au făcut construcții.
  Uriașii s-au refugiat pe lună ( și au făcut construcții + marte)
  Nimeni nu a fost pe lună.
  Luna e în atmosfera pământului iar suprafața ei este mascată de o hologramă.
  Luna e goală pe dinăuntru.
  Etc.

  • Nu-ti garanteaza nimeni ca in 4,6 miliarde de ani nu a existat vreo civilizatie avansata care sa aiba cel putin nivelul tehnologic de astazi!
   Daca vorbesti impotriva sistemului, ori esti inchis la nebuni, ori esti cica platit de ursi in special!
   Sa fim seriosi! Nu e totul roz!

 4. Petru Netulburatu // 3 iunie 2018 at 2:17 // Răspunde

  Totul e roz. Roz-bonbon cu picățele mai precis.

  Urșii nu plătesc ei mănâncă pe gratis.

  Tu cu celălalt tulburat probabil ați vorbit contra sistemului. Cred că știu de unde scrieți.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii