Noutăți

Pare o statuie, dar este… un dinozaur pietrificat. Acest nodozaur găsit într-o mină din Canada a trăit acum 110 milioane de ani!

  •  
  •  
  •  

De curând, într-un muzeu canadian a fost expus un dinozaur al cărui corp pietrificat și-a păstrat trăsăturile atât de bine, încât seamănă mai degrabă cu o statuie. Trupul nodozaurului, care a trăit în urmă cu 110 milioane de ani, a fost descoperit de către un miner. Atât de puține sunt exemplarele de acest fel, încât șansele de a le găsi echivalează cu probabilitatea de a câștiga premiul cel mare la loterie.

a

Acest dinozaur, cel mai bine păstrat dintre fosilele de acest tip, a fost descoperit în martie 2011 de către Shawn Funk, pe când muncea la mina Millenium, aflată lângă Fort McMurray, în Canada. După ce a fost scoasă la suprafață, fosila a fost trimisă la Royal Tyrrell Museum of Paleontology, unde paleontologii au avut de lucrat vreme de șase ani pentru a curăța trupul preistoricei reptile de depunerile care îl acopereau.

f

Acum, străvechiul exemplar al nou identificatei specii de nodozaur a fost expus în muzeu, pentru a fi studiat de către numerosul public interesat de paleontologie. Dinozaurii de acest gen, care viețuiau acum 110-112 milioane de ani, se hrăneau cu vegetale iar pentru mai multă protecție contra atacurilor ferocilor prădători din Cretacic corpul lor era acoperit de către o impresionantă platoșă solzoasă. „Armura” extrem de bine conservată a acestui exemplar de nodozaur îi ajută, acum, pe cercetători să-și dea seama în ce fel arăta această specie. Nodozaurul era lung de cinci metri și se estimează că greutatea sa era de 1300 de kilograme.

b

Nodozaurii erau, prin dimensiunile avute, un soi de rinoceri ai epocii lor, erbivore masive înzestrate cu redutabile mijloace de autoapărare contra inamicilor naturali. Trupul unui nodozaur era prevăzut, la nivelul umerilor, cu două mari excrescențe ce măsurau câte 20 de inchi, fiind asemănătoare, ca aspect, unor coarne de taur.

d

c

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii