Noutăți

Pare greu de crezut dar această navă militară lansată în anul 1797 este… funcțională și azi. Care este povestea elegantei fregate?

Nava americană USS Constitution, construită cu măiestrie din lemn de stejar și de pin, a trecut prin confruntări dure, a luptat contra piraților, s-a aflat sub tirul tunurilor altor nave. Dar cea mai mare victorie a sa a fost cea obținută în războiul cu timpul. Construită pe vremea lui George Washington (1732-1799), primul președinte al SUA, eleganta fregată USS Constitution există și în prezent, fiind funcțională.

La un moment dat, în secolul trecut, un anume Charles Joseph Bonaparte (1851-1921), secretar al marinei militare americane, a propus ca eleganta fregată să fie folosită drept țintă, pentru navele de război, spre a fi scufundată. Din fericire, corabia-simbol a americanilor a fost salvată și restaurată, ca urmare a unei colecte publice inițiată de către un antreprenor, precum și a unei alocări de fonduri hotărâtă de către Congres, și este, în prezent, cel de-al doilea vas din lume, ca vechime, care încă mai e functional. Cel mai vechi vas militar funcțional este HMS Victory (din Marea Britanie); fiind lansată în anul 1765, acea navă a luat parte la Bătălia de la Trafalgar.

2012

USS Constitution, in 1932

USS Constitution vs. Guerriere

La vremea construirii sale, USS Constitution era conceput să fie unul dintre cele mai rapide și mai robuste vase cu pânze. Numele frumoasei fregate a fost ales chiar de către George Washington. Vasul a primit botezul focului în confruntările cu pirații nord-africani ce se ocupau, printre altele, și cu răpirea de persoane, pe care le vindeau pe piața sclavilor.

Prima victorie a fregatei a fost obținută în războiul din 1812 dintre americani și britanici. Atunci, USS Constitution a biruit, în teribile confruntări, cinci vase de război inamice și a capturat, fără luptă, alte câteva. Într-una dintre bătălii s-a confruntat vreme de 12 ore, neîncetat, cu vasul HMS Guerriere (pe care englezii îl capturaseră de la francezi), câștigându-și supranumele „Old Ironsides”. Tunurile britanicilor au încercat zadarnic să distrugă coca masivă, construită din lemn dur de stejar. La finalul confruntării, vasul englezesc devenise o epavă. După războiul din 1812, USS Constitution a efectuat un ocol al Pământului iar pe durata Războiului Civil din SUA a îndeplinit rolul de vas de antrenament.

tunuri

USS Constitution si Guerriere, dupa batalie

În secolul XX, după restaurare, USS Constitution a traversat canalul Panama, fără probleme. Ulterior, a luat parte la ceremoniile ocazionate de către Bicentenarul SUA (eveniment din 1976 la care a participat și un vas românesc, nava-școală „Mircea”). Vasul american este manevrat de către 6 ofițeri și 46 de marinari. Se consideră că este o onoare să fii repartizat pentru a activa la bordul USS Constitution, ce se află în portul Boston.

USS Constitution a costat, la vremea construirii sale, peste 300.000 de dolari, fiind lansată la 21 octombrie 1797. Fregata cu 44 de tunuri, capabilă să atingă o viteză maximă de 25 km/h, avea o lungime de 62 de metri și putea transporta, în afară de personalul navigant, 450 de militari sau pasageri.

Constitution

timbru

nava

interior

fregata

Boston

Surse: wikipedia.org, www.warhistoryonline.com, www.bostonglobe.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii