Noutăți

Parcul Național Glaciar din SUA va rămâne fără ghețari până în 2030, din cauza încălzirii globale

Cu un secol în urmă, Parcul Național Glaciar din Statele Unite ale Americii , aflat la granița cu Canada, avea aproximativ 150 de ghețari. Astăzi, mai există doar 25, care se estimează că vor dispărea complet până în 2030.

Parcul Național Glaciar este situat în Montana, la granița de nord a SUA, și a fost înființat în 1910. Împreună cu Parcul Național al Lacurilor Waterton din Canada, formează Parcul Glaciar Waterton pentru Pace Internațională, inclus în patrimoniul mondial UNESCO din 1995. Glacier National Park își datorează numele reliefului modelat de ghețarii Epocii de Gheață, în timpul cercetărilor de la sfârșitul anilor 1800 păstrându-se încă aproximativ 150 de suprafețe cu gheață permanentă.

În timp, din cauza modificărilor pe termen lung ale climei regionale și încălzirii globale, suprafața ghețarilor s-a restrâns semnificativ, în prezent păstrându-se doar 25 de ghețari. Începând din 1997, cercetătorii au observat o retragere accelerată a ghețarilor, ce ar putea fi explicată prin seria de ani cu temperaturi medii ridicate, 2000, 2005 și 2010 fiind cei mai călduroși din datele de până acum.

Retragerea ghețarilor este evidențiată și cu ajutorul fotografiilor realizate de-a lungul timpului. Retragerea ghețarilor afectează și ecosistemul înconjurător, prin reducerea resurselor de apă, putând conduce la dispariția unor specii. În mod normal, ghețarii erau adevărate rezervoare de apă potabilă pe care o eliberau treptat în lunile secetoase, fără a se topi complet. Acum, numărul de zile dintr-un an cu temperaturi de peste 32 grade Celsius s-a triplat față de începutul secolului, iar lipsa apei din lunile de vară conduce la uscarea vegetației și afectarea faunei. Continuând în același ritm, Parcul Național Glaciar ar putea să devină de nerecunoscut până în 2030, afectând întregul ecosistem al regiunii.

sursa:https://www.nytimes.com/2014/11/23/us/climate-change-threatens-to-strip-the-identity-of-glacier-national-park.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii