Noutăți

Paradisul tropical distrus de europeni. Cum arată astăzi insula Banaba, după ce britanicii au extras tot fosfatul de pe aceasta

În Oceanul Pacific, la jumătatea distanței dintre Papua Noua Guinee și Hawaii, există o mică insulă numită Banaba. Înainte de sosirea europenilor în zonă, Banaba era un paradis tropical în adevăratul sens al cuvântului. Insula înconjurată de o „perdea” de corali avea o floră și o faună extrem de bogată și o populație nativă extrem de pașnică și înfloritoare. În 1900,  Albert Ellis un prospector din Noua Zeelandă  a constatat că suprafața insulei este făcută dintr-un guano pietrificat care, de-a lungul anilor, a devenit fosfat.

Britanicii au convenit ca locuitorii insulei să primească câte 50 de lire sterline pe an în schimbul drepturilor exclusive de exploatare minieră timp de 999 de ani. Când a început cel de-al doilea război mondial, Japonia a invadat Banaba, iar majoritatea insularilor au fost trimiși în lagăre sau au fost executați. După război, populația supraviețuitoare a insulei, de aproximativ o mie de persoane, a fost relocată cu forța de către britanici pe Insula Rabi, asta sub pretextul că japonezii le-au distrus casele, ceea ce nu era adevărat. Populația rezidentă a insulei a fost ultimul obstacol în calea mineritului total al insulei. Fără aceștia prin zonă, britanicii au reluat procesul de extracție a fosfatului până când insula a fost distrusă total în anul 1979.

În 1971, banabanii i-au dat în judecată pe britanici pentru că distrug insula și pentru că i-au mințit spunându-le că japonezii le-au distrus locuințele. Curtea a decis ca guvernul britanic să plătească 6,5 milioane de lire sterline locuitorilor insulei, o sumă infimă în comparație cu banii pe care i-au făcut din extracția fosfatului.

În 1979, după ce Kiribati și-a câștigat independența față de Coroana Britanică, aproximativ 250 de voluntari s-au mutat din insula Rabi în Banaba.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/10/banaba-tropical-paradise-destroyed-by.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii