Noutăți

Papirusuri antice, carbonizate de erupția vulcanului Vezuviu, pe cale să fie citite din nou

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință americani au transmis că ar putea fi posibil ca mai multe papirusuri distruse în urma erupției vulcanului Vezuviu să fie din nou citite, printr-o nouă tehnică de radiografiere cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

În urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79, orașele Pompeii și Herculaneum au fost complet distruse, odată cu locuitorii acestora și toate bunurile lor. Printre lucrurile distruse s-a numărat o bibliotecă impresionantă de papirusuri, care au fost carbonizate, relatează The Guardian.

Oamenii de știință consideră că ar mai putea fi o metodă de recuperare și citire a documentelor, datorită unei noi abordări care implică raze X și Inteligență Artificială.

„Deși poți vedea pe fiecare bucățică a papirusului că există scris, pentru a-l deschide ar fi nevoie ca acesta să fie flexibil- ceea ce nu mai este cazul”, a declarat profesorul Brent Seales, coordonatorul cercetării și șeful catedrei de computer science de la Universitatea din Kentucky.

În cadrul cercetării vor fi preluate două papirusuri nedeschise, care aparțin Institutului Francez din Paris și care fac parte dintr-o colecție impresionantă de 1.800 de papirusuri descoperite în anul 1752 în Herculaneum.

Acestea alcătuiesc singura bibliotecă cunoscută din Antichitate, majoritatea colecției fiind păstrată într-un muzeu din Napoli.Vila în care cele 1.800 de papirusuri au fost găsite se crede că a aparținut socrului lui Iulius Cezar, dictatorul roman care a fost asasinat în anul 44 î.Hr.

Experții au încercat de-a lungul timpului să deruleze aproximativ jumătate dintre papirusuri prin diferite metode, o parte dintre acestea fiind distruse în proces. De asemenea, derualarea lor și expunerea scrierilor la aer provoacă ștergerea cernelii.

Seales și echipa sa de cercetători au reușit anterior să folosească raze X pentru „a derula virtual” un pergament de 1.700 de ani găsit într-o sinagogă din Israel, care conținea scrieri din cartea Leviticului.

Pergamentul era scris cu vopsea pe bază de metal, care a fost ușor lizibilă cu ajutorul razelor X. Însă, papirusurile din Herculaneum sunt scrise cu cerneală pe bază de carbon, făcută din cărbune, ceea ce înseamnă că nu va exista un contrast clar între scris și fundal într-o radiografie.

Astfel, cercetătorii au gândit o nouă abordare, care folosește razele X împreună cu ”machine learning”, o formă a Inteligenței Artificiale.

Citește mai mult: Stirile Pro TV


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii