Noutăți

Papii și teoriile conspirației…

  •  
  •  
  •  

Suveranul pontif stă pe mii de ani de putere și bogăție, pe istorie și influență, în inimile a sute de milioane de oameni.

Cu atâta atenție, este aproape firesc să existe și teorii ale conspirației, legate de anumite acte, de anumite secrete, de anumite direcții de acțiune și poziții oficiale le Papei, indiferent care ar fi acela.

De pildă în prezent există, practic, doi Papi în viață – Benedict al XVI-lea și Francisc. Deși cel care s-a retras susține neîncetat ă singurul șef de la Vatican este Francisc, mulți tradiționaliști afirmă că actualul suveran pontif este ilegitim tocmai pentru că predecesorul său este în viață.

În momentul în care Benedict s-a apucat să scrie o carte după ce Papa Francisc a îngăduit preoților izolați din Amazon să se cunune, toată lumea a intrat în alertă – în fond, autorul era cel care părăsise tronul papal „din motive de slăbiciune fizică și mentală”.

Așadar, a început să fie vehiculată ideea că Benedict ar fi fost manipulat de co-autorul cărții, cardinalul Robert Sarah, văzut dintr-o dată ca o unealtă a asmuțirii unui Papă contra celuilalt.

De altfel, în jurul aceluiași Papă Benedict există speculații potrivit cărora s-ar fi retras după lovitura de proporții pe care a primit-o Biserica Catolică odată cu apariția Vatileaks, scurgeri de documente care arătau gradul major de corupție din sânul farului creștinismului.

Alte teorii legate de retragerea lui Benedict al XVI-lea vorbesc despre o manevră prin care a fost adus în fruntea Bisericii Catolice un suveran pontif – marionetă, care să susțină anumite interese politice.

În cartea „In God’s Name: An Investigation Into the Murder of Pope John Paul I”, scrisă de David Yallop, apare teoria că Papa Ioan Paul I ar fi fost asasinat pentru că urma să dezăluie afacerile veroase ale Băncii Vaticanului și legăturile acesteia cu Mafia.

Alte teorii afirmă că fostul suveran pontif ar fi fost eliminat de KGB, serviciu secret care, la rândul său, este creditat cu răspândirea altor teorii ale conspiației.

Există numeroase teorii care se învârt în jurul ideii că papalitatea poate fi, în realitate, departe de propiile percepte și că uneori se aliază cu forțele răului.

Papa Pius al XII-lea devenea suveran pontif cu câteva luni înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial și, chiar dacă și-a exprimat tristețea pentru soarta creștinilor, nu a amintit nimic despre calvarul evreilor.

Acest aspect a dat apă la moară conspiraționiștilor care s-au grăbit să-l acuze pe cel ce uneori era numit „Papa lui Hitler” că a negociat neutralitatea Vaticanului cu naziștii și că a obținut tratament preferențial în schimbul tăcerii asupra temei prigoanei împotriva evreilor.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii