Noutăți

Papakolea, plaja cu nisip verde. Cum este posibil?

Plaja Papakolea, cunoscută şi sub numele Green Sand Beach sau Mahana Beach, este o plajă cu nisipul verde, situată în apropiere de South Point, în districtul Ka’u, de pe insula Hawaii. Este una dintre cele doar patru plaje de nisip verde din lume, celelalte fiind în Insulele Galapagos – trei –  şi una în Norvegia.

Culoarea nisipului este dată de prezenţa unei pietre semi-preţioase numite olivină, care este adusă din conul vulcanic al lui Pu’u Mahana, un vulcan în vârstă de 49.000 de ani, aflat la sud-vest de riftul Mauna Loa, în faţa căruia se află plaja. Forţa de eroziune a oceanului a spălat baza conului vulcanului Pu’u Mahana, a extras olivina din cenuşă şi a depus-o pe plajă, dând nisipului o tentă verde.

Pu’u Mahana a erupt acum 49.000 lat ani. Atunci, craterul de zgură s-a prăbușit parțial și a fost erodat de ocean. Cenuşa sa este bogată în olivină, un mineral silicat care conţine fier şi magneziu.

Olivina este o componentă comună a lavelor din Hawai și unul dintre primele cristale care se formează în momentul în care magma se răcește. Olivina este cunoscută local ca diamantul hawaiian și este în special găsită în celebrul vulcan Diamond Head Oahu.

Olivina este mai densă şi mai dură decât alte cristalele de nisip şi tinde să se acumuleze pe plajă, în ciuda faptului că și aceste cristale sunt spălate de ape. Eroziunea constantă a conului de zgură asigură un flux constant de „nisip verde” în viitorul apropiat. În cele din urmă, când fluxul se va opri, această plajă unică în lume va dispărea pentru totdeauna…

plaja2 plaja3 plaja4 plaja1

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii