Noutăți

Panică în capitala Africii de Sud. Orașul cu 4 milioane de locuitori ar putea rămâne fără apă potabilă, din cauza secetei

  •  
  •  
  •  

ActiveNews.ro: Au numit-o „Ziua Zero”, o etichetă desprinsă parcă dintr-un scenariu de zombi-apocalipsă. Va veni în aprilie, pe 12 aprilie. Ziua în care metropola sud-africană Cape Town, însumând 4 milioane de locuitori, ar putea deveni primul oraș din lume fără surse de alimentare cu apă potabilă. 

Încă din decembrie, autoritățile sud-africane au anunțat impunerea unui regim de austeritate privind consumul de apă. Dușurile nu trebuie să dureze mai mult de 90 de secunde, proprietarii de piscine au interdicție în a le umple, spălătoriile auto trebuie să reducă drastic consumul de apă, iar fiecare locuitor nu are voie să depășească o cotă de 50 litri/zi. CNN a compilat o serie de imagini din satelit care arată o cronologie a diminuării rezervelor de apă în Cape Town.

 

Unii dintre locuitori se tem că atunci când se va termina numărătoare inversă, în primăvară, guvernul va fi nevoit să trimită armata pe străzi pentru a preveni declanșarea anarhiei, relatează The New York Times.

Helen Zille, șefa guvernului local din provincia Western Cape, în care se află Cape Town, nu întrezărește o rezolvare până în aprilie a crizei de apă. Întrebarea care necesită un răspuns urgent este următoarea, spune Zille: „Când va sosi «Ziua Zero», cum vom putea oferi apă tuturor și cum vom putea împiedica anarhia?”.

Cape Town încorporează acum una dintre problemele majore ale încălzirii globale: perioadele lungi de secetă (trei ani consecutivi în cazul metropolei sud-africane).

Pe străzi, panica declanșată de epuizarea rezervelor de apă potabilă reliefează și puternica inegalitate socială din Africa de Sud, subliniază cotidianul american.

În timp ce populația săracă așteaptă, cu bidoane în mâini, la cozile infinite care s-au format lângă sursele de alimentare publică, în cartierele rezidențiale familiile înstărite ale Cape Town-ului se lasă greu convinse în a renunța la obiceiul de a folosi piscinele.

Citește mai mult: ActiveNews.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii