Cunoaste lumea

Noutăți

Până unde poate ajunge inteligența unei ciori? Incredibil de departe… Mai precis, la nivelul unui copil de 7 ani! VIDEO

  •  
  •  
  •  

În regnul animal, ciorile sunt singurele vietăți – în afară de maimuțele primate, capabile să se folosească de unelte improvizate pentru a-și atinge scopurile, în special pentru a-și procura hrana. Un experiment a arătat că o astfel de pasăre s-a priceput să crească nivelul apei dintr-un vas lung și îngust, pentru a-și asigura accesul la hrana care plutea la suprafața apei, folosindu-se de pietricele. Alături se afla un recipient identic care conținea nisip, dar pasărea s-a concentrat din prima pe vasul cu apă, pricepând din start că adăugarea pietrelor în vasul cu nisip ar fi fost inutilă.

ci-1

Cercetătorii au afirmat, în baza rezultatelor unor astfel de experimente, că înaripatele cu pene negre vădesc „abilități de gândire” care le pot plasa la nivelul unui copil de 7 ani. Afirmația lor poate părea forțată, senzaționalistă, dar… copiii mai mici de vârstă nu vor rezolva la fel de bine și de repede toate problemele pe care le-au soluționat iscusitele corvide.

Aceste concluzii sunt extrem de favorabile ciorilor, păsări care, după cum se știe, nu au o imagine imaculată, în folclor și în concepțiile oamenilor. Cercetătorii au supus un grup de șase ciori sălbatice unui număr de teste, menite să arate nivelul lor de înțelegere al relațiilor cauză-efect.

În variantele de teste care priveau „dezlocuirea apei” prin adăugarea unor corpuri cu densitate mai mare, ciorile s-au dovedit capabile să aleagă exact obiectele necesare. Astfel, istețele corvide au optat pentru obiecte grele, scufundabile, în defavoarea celor plutitoare. Au ales obiecte masive, în detrimentul celor goale la interior. Au ales, cum spuneam, vasul cu apă și nu vasul cu nisip.

ci-2

Și, în fine, au ales vasul cu un nivel mai ridicat al apei, în defavoarea celui în care apa era în cantitate mică. Așadar, comportamentul lor nu este, nici mai mult nici mai puțin, decât o dovadă de… gândire. Nu mai putem spune că e vorba doar despre „instinct”, fiind o experiență cu totul nouă pentru ele!

În cadrul experimentelor – conduse de către Sarah Jelbert (Universitatea Aukland, Noua Zeelandă), au fost folosite ciori de Noua Caledonie (numite astfel după arhipelagul unde viețuiesc). Această specie este vestită pentru inteligența sa. Dar și pentru remarcabila „inventivitate”!

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.sciencemeetsadventure.com, www.oiseaux.net


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii