Noutăți

Pământul Făgăduinței…(Reportaj Formula AS)

  •  
  •  
  •  

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, mii de familii de români din Bucovina, Muntenia, Dobro­gea și Transilvania au emigrat în Canada.

Ajunşi în situaţia de a nu-şi mai putea hrăni familia, lipsiţi de pă­mânt, plini de datorii şi sperând că Dum­nezeu îi va ajuta să supravieţuiască, au emi­grat în căutarea salvării în Canada, Pământul Făgăduinţei.

În cartea sa, Boomtime (Timpul avân­tu­lui), scriitorul James H. Gray reproduce un afiş în care Canada este înfăţişată ca un magnet care îi atrage până şi pe fermierii din Statele Unite.

Tot astfel, ţăranii români, atraşi de perspectiva de a lucra un timp pă­mântul pustiu al Canadei şi de a se întoarce cu bani pentru a-şi cumpăra pă­mânt în sat, au pornit pe aripile acestui vis. Doar că nu s-au mai întors niciodată în România.

Trenu­rile şi vapoarele îi costa­seră, la venire, aproa­­pe tot avutul agonisit într-o viaţă, iar un drum înapoi, către țară, era imposibil, înainte de a lucra din greu şi de a câştiga banii pentru bilete.

Iar când unii au izbutit să strângă aceşti bani, prin România înce­puse să treacă tăvălu­gul primului război mondial. Așa s-a întâmplat că au rămas în Canada, rupţi pentru totdeauna de destinul pămân­tului românesc.

Dar dorul de-acasă nu le-a murit. Au lăsat cu grai de moarte, fiilor şi nepoţilor, porun­ca de a se duce în România, ca să aducă țărână din curtea casei și să le-o presare pe mor­mânt.

Dar înainte să fie în­gropată sub cruce, povestea vieții lor din Canada s-a transformat într-o epo­pee eroică, de înfiripare a unui rost omenesc.

Citește mai mult: Formula AS


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii