AIM radionica curs online

Noutăți

Pământul este lovit de o cantiate uriașă de antimaterie. Nimeni nu a reușit până în prezent să deslușească în totalitate proveniența acesteia…

Pământul este “lovit” constant de particule de antimaterie numite pozitroni. Acești “anti-electroni” au sarcina electrică +1 și spinul 1/2 și aceeași masă pe care o are un electron. Când un pozitron cu o energie redusă ciocnește un electron de joasă energie, are loc procesul de anihilare electron-antielectron, generându-se doi fotoni din spectrul radiațiilor gamma. Procesul are loc conform principiului echivalenței masă-energie al lui Albert Einstein.

Lucrurile au început să devină confuze din 2008, când o sondă care orbitează în jurul Pământului, denumită Pamela, a detectat mai mulţi pozitroni care bombardează planeta noastră decât se considera că este normal. O echipă internaţională de cercetători a analizat rezultatele recente de la HAWC (High-Altitude Water Cherenkov), observator care se găseşte în Mexic, pentru a verifica ipoteza conform căreia antimateria în exces provine de la pulsari.

După mai bine de un an de zile petrecut în laborator, cei de la HAWC au descoperit că pulsarii sunt într-adevăr responsabili pentru o parte din pozitronii în exces, însă numărul acestora era mult prea mic pentru a explica întreaga masă de antimaterie care ne loveşte în prezent planeta. Dacă acest fenomen ne va aduce prejudicii, rămâne să se descopere în viitor…

***

Existența pozitronilor a fost prima dată postulată de către Paul Dirac în 1928, ca o consecință a ecuației Dirac. În 1932 pozitronii au fost descoperiți de către Carl D. Anderson, cel care a și botezat această particulă. Pozitronul a fost descoperit ca urmare a trecerii de radiații cosmice prin așa numita “cameră cu ceață”.

Astăzi, pozitronii creați prin dezintegrare radioactivă sunt folosiți și în tomografia cu emisie de pozitroni(TEP), în spitale și în laboratoare. În cazul TEP, pozitronul arată suprafețele active din creierul uman.

sursa: http://www.sciencealert.com/pulsars-fail-to-explain-extra-cosmic-ray-positrons

traducere  și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii