Noutăți

Palatul Ardashir Pāpakan din Iran (Foto)

  •  
  •  
  •  

Palatul Ardashir Pāpakan, cunoscut și sub numele de Atash-kadeh, este un castel situat pe versanții muntelui pe care se află Dezh Dokhtar.

Construit în 224 d.Hr. de regele Ardashir I al Imperiului Sassanian, este situat la doi kilometri nord de vechiul oraș Gor, adică vechiul oraș Artakhsher Khwarah / Khor Adashir / Gor Adesheer (Gloria [regelui] Ardasher ) în Pars, în Persia antică (Iranul de azi).

Orașul antic în care se află palatul a fost redenumit „Peroz” (lit. victorios) după ce Ardashir a înființat Imperiul Sasanian prin răsturnarea lui Ardavan, ultimul rege partian.

După cucerirea arabă, Peroz a fost numit Firuz, iar numele a rămas. Orașul modern Firuzabad are, prin urmare, o importanță importantă în istoria persană.

Structura conține trei cupole, printre alte caracteristici, făcându-l puțin mai mare și mai magnific decât predecesorul său, castelul din apropiere Dezh Dokhtar.

Cu toate acestea, complexul a fost conceput pentru a afișa imaginea redevențială a lui Ardashir I, mai degrabă decât să fie o structură fortificată în scopuri de apărare.

De aceea, cel mai bine ar fi să ne referim la structură mai degrabă ca „palat” decât „castel”, deși are ziduri uriașe pe perimetre (de două ori mai groase decât Ghal’eh Dokhtar).

Se pare că palatul a fost mai degrabă un loc de adunare social, aflăm de la Jane Dieulafoy din cartea sa “La Perse, la Chaldée et la Susiane” și de la Robert Byron care a scris despre vizita sa în Iran, “The Road to Oxiana”.

Palatul a fost construit lângă un iaz care era alimentat de un izvor natural, poate în legătură cu zeița persană a apei și creșterii, Anahita. Se crede că izvorul a hrănit o grădină regală, în același mod în care Cyrus și-a construit grădina (bustanul) la Pasargadae.

Iazul era acoperit cu faianță pe laturile sale, înconjurat de un trotuar pentru ca oaspeții curții regale să se bucure de peisaj. Structura palatului a fost construită din roci locale și mortar cu tencuială pe interior.

Stilul designului interior este comparabil cu cel al palatului Tachara din Persepolis.

Iranul a inclus în mod provizoriu Palatul Ardashir și alte situri din și din împrejurimile Firouzabad ca posibil sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1997.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii