Noutăți

Pădurea Mociar din Judeţul Mureş: Cea mai bătrână pădure din România

Conform datelor remise publicităţii de către Romsilva cea mai bătrână pădure din ţara noastră este pădurea Mociar de lângă localitatea Nădaşa din Judeţul Mureş. Pădurea este situată în apropierea şoselei care face legătura cu staţiunea turistică Sovata, fiind străjuită de dealuri domoale acoperite cu pajişti şi păduri. Aici, la mică distanţă de oraşul Reghin, şi între satele Salavăstru, Beica de Jos şi Gurghiu, undeva la altitudinea de circa 400 metri se întinde pădurea Mociar, care are o suprafaţă de circa 48 de hectare.

Pădurea Mociar a fost studiată de-a lungul timpului de către numeroşi biologi care au declarat unanim că aceasta este cea mai bătrână pădure din România. Pe baza cercetărilor de teren, aici au fost identificaţi circa 300 de arbori, în speţă fagi şi stejari care au vârste cuprinse între 650-720 ani. Aproximativ jumătate dintre stejari multiseculari au murit practic de bătrâneţe, fiind uscaţi, dar nu au fost încă tulburaţi de intervenţia omului. Există şi un număr îmbucurător de stejari mai tineri, cu vârste cuprinse între 400 şi 500 de ani. Pădurea este relativ rară şi situată într-o zonă mlăştinoasă, cu multe bălţi.

mociar 2
Deşi pădurea este relativ bine protejată, din nefericire nu se poate spune acelaşi lucru şi despre salvarea rezervaţiei floristice, căci deseori ciobanii vin şi pasc oile în interiorul păduruii, activitate interzisă de lege, dar nerespectată și care distruge multe specii de plante rare. Fauna este tipică pădurilor colinare din Transilvania, la Mociar fiind prezenţi mistreţii, căprioarele, vulpile, bursucii, iepurii, diverse rozătoare precum şi numeroase specii de păsări.

 Sursa foto: Mihai Cengher şi Lucian H.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Pădurea Mociar din Judeţul Mureş: Cea mai bătrână pădure din România

 1. Fola Nicolae // 2 mai 2015 at 14:20 // Răspunde

  daca imi permiteti o sa fac 2 observatii:este Solovastru nu Solavastru si eu din cate stiu nu am vazut niciodata nici o zona mlastinoasa in apropierea padurii sau sau in padure. 🙂

 2. peter laszlo // 2 mai 2015 at 15:14 // Răspunde

  da ,,,si nici balti …

 3. “pădurea Mociar de lângă localitatea Nădaşa din Judeţul Mureş.”???
  Noi nu avem “Nădaşa” la noi in judet. Sigur! Am verificat. Iar localitatea Nadăsa, care este intr-adevar la noi in judet, se afla departe tare de padurea Mociar…

 4. Frumoasa incercare de a scoate in relief seculara padure , insa informatile sant departe de adevar ….si referitor lainvecinatatea cu nadasa , ca suprafata, acasta findfoarte mult diminuata.specialisti pot sa-si spuna cuvantu , subiectu este bun , merita expus.

  • Nadasa ca si Gurghiul se afla la10 km de Reghin numai una este pe valea Beci si cealalta pe valea Gurghiului adica una de o parea a padurii Mociar si una pe cealalta parte.

 5. Daca ea exista sa ramana asa in veci cea mai batrana sa nu-i tulbure nici o drujba batranetea.

 6. bUCATELI mARIN // 6 mai 2015 at 23:16 // Răspunde

  iNCA NU AU AUZIT AUSTRIECII DE ACEASTA PADURE CA SA I PUNA CAPUL.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii