Noutăți

OZN-ul de la Buzludzha. Masivul monument construit de comuniști în Bulgaria. Ce scop avea? (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Aproape de centrul orașului Stara Planina, Bulgaria, se află o piesă de arhitectură extrem de bizară. Monumentul Buzludzha a fost construit de regimul comunist bulgar pentru comemorarea evenimentelor din 1891, când socialiștii conduși de Dimitar Blagoev s-au adunat în secret în zonă pentru a forma o mișcare socialistă organizată. Vârful Buzludja, pe care se află construcția, a fost martorul bătăliei decisive din 1868 dintre turci și trupele rebele bulgare conduse de Hagi Dimităr și Ștefan Caragea. Răsculații au fost învinși, iar liderii răscoalei s-au retras peste Dunăre, în România. Astăzi, aceștia sunt considerați martiri ai luptei de eliberare anti-otomane.

Același teritoriu revine în istorie în 1891, când aici, Dimităr Blagoev pune bazele socialismului bulgar. La un moment dat, Monumentul Buzludzha a fost cel mai celebru monument dedicat mișcării sociopolitice a comunismului. Astăzi, acesta este doar un loc abandonat și vandalizat, însă plin de încărcătură istorică, una pe care cele mai multe popoare est europene cu siguranța ar dori să o uite.

Monumentul în formă de farfurie zburătoare are o înălțime a fost proiectat de arhitectul Georgi Stoilov. Mai mult de 60 de artiști bulgari au colaborat la decorarea interiorului cu picturi murale, iar mii de “voluntari” au fost implicați în procesul de construcție, care a durat aproape șapte ani. În sala principală, care acoperă o suprafață de 500 mp, o frescă prezintă portrete lui Marx, Engels, Lenin și al liderului comunist bulgar Todor Zhivkov. Cupola structurii era acoperită cu treizeci de tone de cupru. Două stele de 12 m de sticlă rubinică au fost construite în partea superioară a stâlpului înalt de 70 de metri al monumentului care simbolizează un steag comunist în flăcări. Steaua sovietică care împodobește turnul Buzludzha a fost de trei ori mai mare decât cea de la Kremlin.

La fel ca și în țările din jur, comunismul a apus în Bulgaria în anul 1989. Doi ani mai târziu, monumentul, care mai aparținea partidului ex-comunist, a fost cedat statului, a fost abandonat, jefuit și lăsat să se degradeze.

Buzludzha-15[9] Buzludzha-11[5]

AȘA arăta pe vremea comuniștilor:

bulgaria 0

The Buzludzha Monument (Buzludja, Бузлуджа) Mount Buzludzha (1441m)  Buzludzha National Park  Central Balkan Mountain Range (Stara Planinia, Стара планина) Bulgaria Photo: Copyright TIMOTHY ALLEN http://humanplanet.com

bulgaria 3

Cum arată astăzi:

Buzludzha-12[9] Buzludzha-10[6] Buzludzha-3[2] Buzludzha-5[2] Buzludzha-7[2] Buzludzha-0[10] Buzludzha-8[2] Buzludzha-4[6] Buzludzha-9[5]

sursa: http://openbuildings.com/buildings/buzludzha-monument-profile-38715

sursa: http://www.amusingplanet.com/2013/03/abandoned-buzludzha-monument-at-bulgaria.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii