Noutăți

Oymyakon: Orașul de gheață. Locul unde temperaturile au atins și -67 de grade Celsius

Oymyakon, un mic orășel din Nordul Rusiei cu doar 521 de locuitori, este considerat a fi cel mai friguros loc de pe planetă în care trăiește omul. Aici temperaturile medii în timpul iernii sunt de -50 de grade Celsius. Iar recordul temperaturii negative a fost înregistrat în 1933, când locuitorii așezării au fost nevoiți să facă față unei zile în care termometrele au coborât la -67.7 grade, temperatură asemănătoare regiunilor nelocuite din Antarctica.

În traducere, numele localității înseamnă „apa care nu îngheață”, însă în realitate totul este înghețat aici. Iarna ține mai bine de jumătate de an iar solul este aproape în permanență acoperit cu un strat gros de zăpadă, fiind neprielnic pentru orice fel de activitate agricolă. Singurele ocupații pentru localnici sunt creșterea renilor sau a cailor siberieni și pescuitul la copcă.

Oymyakon1 Oymyakon3

Localnicii susțin că nu mai au probleme cu frigul, s-au adaptat la condițiile de trai și că nu ar schimba pe nimic viața pe care o duc acolo, în mijlocul naturii, departe de poluarea și zgomotul orașului. Majoritatea locuințelor sunt mici, cu cel mult 2 camere, iar pentru a conserva căldura, mâncarea se face într-o cameră, la gura sobei. Localitatea nu este racordată la rețeaua de apă sau gaz și nici telefonul mobil nu are acoperire, însă există curent electric. În localitate există un singur magazin și o singură școală, care se închid doar dacă temperaturile scad sub -60 de grade Celsius.

Cel mai mare oraș din apropiere este Yaktusk, la două zile de mers cu mașina. Acesta are o populaţie de 300.000 de locuitori, două aeroporturi, o universitate, școli, muzee și teatre.

Oymyakon2

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: dailymail.co.uk

sursa foto: boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Oymyakon: Orașul de gheață. Locul unde temperaturile au atins și -67 de grade Celsius

  1. Sunt bucuroasa sa gasesc un site serios, care popularizeaza istoria adevarata a neamului romanesc, care atrage atentia asupra pericolului pierderii identitatii nationale credintei in cel UNIC, existenta pe aceste meleaguri de la inceputul creatiei. Va felicit si va doresc mult succes in 2016.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii