Noutăți

Originea vieţii pe Pământ din prespectiva unui laureat Nobel invitat la TVR Cluj

  •  
  •  
  •  

Cristian Mureșanu, realizatorul emisiunii Știință și Cunoaștere la TVR Cluj:

“Este pentru a doua oară în cariera mea de jurnalist când un cercetător ştiinţific, laureat al Premiului Nobel, este prezent la emisiunea “Ştiinţă şi Cunoaştere”.

Peste câteva momente îl veţi cunoaşte pe Jack Szostak cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, profesor de genetică la Şcoala Medicală Harvard şi profesor de chimie şi biochimie la Universitatea Harvard, cercetător, la Departamentul de Biologie Moleculară, Massachusetts General Hospital. Tema emisiunii este “Originea vieţii pe Pământ”, un subiect despre care vă garantez că va avea un impact semnificativ asupra concepţiilor, credinţelor şi ideilor pe care le-aţi avut pînă în prezent precum şi asupra întrebărilor existenţiale: cine suntem ?, de unde venim ?, de ce există această lume ? şi altele.

Ei bine, deşi vi s-ar părea că răspunsul e simplu şi evident, totusi, din numeroasele încercări de a descifra misterul, începând cu anul 2009, profesorul de genetică şi biologie Jack W. Szostak a reuşit să recreeze un model ipotetic de laborator pe baza căruia să demonstreze modul în care substanţe simple existente pe planeta noastră în urmă cu peste 4 miliarde de ani s-au combinat în aşa fel încât să se obţină primele celule primordiale.

Profesorul Jack W. Szostak a realizat o descoperire inedită şi a reuşit să sintetizeze cromozomi şi alte organite celulare capabile să autoevolueze singure mai departe. La începutul lunii iulie 2016 domnia sa a acceptat să participe ca invitat la emisiunea “Ştiinţă şi Cunoaştere”, înregistrările fiind realizate prin camera web. Jack W. Szostak născut la data de 9 noiembrie 1952, la Londra, Marea Britanie, este biolog, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2009, împreună cu Elizabeth Blackburn şi Carol Greider, pentru descoperirea felului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerazei. Începând din acel moment, atenţia sa este focalizată asupra dezlegării misterelor apariţiei vieţii, fapt care ar permite omenirii să treacă printr-un salt calitativ de neimaginat.

În mod neaşteptat, interviul s-a extins la o durată de peste 73 minute, fapt care mi-a permis să realizez două ediţii consecutive, la care am mai adăugat câteva comentarii şi completări utile, prin prezenţa excepţională a profesorului de chimie Adrian Pătruţ, care e interesat, printre multe altele, de cosmologie, originea Universului, apariţia elementelor chimice şi implicit apariţia vieţii, aşadar toate acestea văzute din perspectiva chimistului şi cosmologului. Fiţi alături de noi la acest eveniment de excepţie, la “Ştiinţă şi Cunoaştere”.

PARTEA 1:

PARTEA 2:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii