Noutăți

Originea AURULUI: Cel mai iubit metal din lume provine din mantaua Pământului

Aurul a fost, într-un fel sau altul, în centrul multor conflicte derulate pe Pământ. Goana după acest metal prețios a declanșat războaie, a înfăptuit alianțe și a despărțit prietenii și popoare. Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, oamenii de știință știu foarte puțin despre cum a ajuns să existe aurul.

Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Granada, Spania, alături de omologii lor din Chile, Australia şi Franţa, minereurile de aur provin din mantaua Pământului. Interiorul Pământului este împărţit în trei straturi mari: crustă, manta şi miez. În crustă găsim mineralele pe care le extragem şi care susţin economia, dar nu se cunosc prea multe despre adevărata lor origine.

Mantaua, stratul care separă miezul de scoarţa terestră, se află la o adâncime cuprinsă între 17 km sub ocean şi de la 70 kilometri sub continente, o distanţă inaccesibilă pentru om în prezent. Cu toate acestea, mostre din aceasta manta pot fi examinate de știință prin intermediul erupţiilor vulcanice care transportă bucăţi mici sau „xenolite“ din mantaua de sub continente la suprafaţă.

Aceste xenolite neobişnuite au fost investigate şi cercetătorii au descoperit particule mici de aur pur, de grosimea unui fir de păr, în interiorul lor. Studiul s-a concentrat pe zona Masivului Deseado din Patagonia, Argentina, una dintre cele mai mari regiuni aurifere cunoscute pe planetă, ale cărei mine de aur sunt încă în exploatare.

„Istoria regiunii datează de 200 de milioane de ani, când Africa și America de Sud erau parte a aceluiași continent. Despărțirea lor a fost cauzată de urcarea unui plafon de manta, care a rupt crusta mult mai subțire și mai fragilă și a determinat separarea celor două continente. Ascensiunea mantalei a generat o adevărată fabrică chimică care îmbogățea mantaua cu metale, ceea ce a produs mai târziu condițiile pentru crearea depozitelor de aur. Cercetarea este un prim pas spre această idee, asta deoarece majoritatea teoriilor despre originea zăcămintelor minerale sunt, în general, atribuite ca origine crustei însăși, fără a ține seama de rolul unei parți mai adânci din interiorul planetei precum este mantaua”, a explicat González Jiménez, de la Universitatea din Granada.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171121095128.htm

sursa: https://www.nature.com/articles/s41467-017-02036-8

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Originea AURULUI: Cel mai iubit metal din lume provine din mantaua Pământului

 1. Prof. Dr. Ing. Konstantin Meyl, zis si noul Tesla, ne spune un pic altceva si anume ca miezul Pamantului nu este extrem de fierbinte, asa cum am invatat la scoala, ci extrem de rece (zero grade Kelvin).

  Cine are rabdare si interes… Despre undele scalare, neutrini, expandarea Terrei si altele.

  https://www.youtube.com/watch?v=p7NqXckz0sU

  • Iar pentru cine are si mai multa rabdare si timp…

   https://www.youtube.com/watch?v=xwIJ-URG_P8

   Un interviu de o ora jumate despre eroarea cu numele big bang.
   “Big Bang is a Big Bluff says Meyl”

  • Daca interiorul Terrei are 0K atunci cum de exista magma si lava, respectiv de ce erup vulcanii si au loc cutremure?!
   Aurul se topeste la 1083 C
   Stii la cat fierbe apa pe Everest?!

   • Pai, daca nu asculti la ce zice nea Costica Meyl…
    Tu mi-ai arata mie poze iar eu ti-am aratat tie om care vorbeste.
    Gata! Nu mai vorbesc cu tine! Obositorule!
    Pa! Sarbatori fericite! Mai vorbim si la anu’.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii