Noutăți

Orhideea Fantomă – cea mai rară din lume

Epipogium aphyllum sau Orhideea Fantomă este considerată a fi una dintre cele mai rare orhidei din lume. Este o plantă atât de rară încât a fost nevoie de 20 de ani de observații în pădurile din Marea Britanie, pentru a fi din nou găsită de botaniști. Orhideea fantomă este atât de rară şi pentru că se înmulţeşte foarte greu și are foarte puţine frunze. Se găsește în pădurile de fag, stejar, pin sau molid, unde crește și un anumit tip de ciupercă, esențială pentru hrana aceastei plante.

Planta se dezvoltă în subteran şi iese la suprafaţă doar în momentul în care înflorește, însă doar dacă există spori ai ciupercii din clasa Basidomycetelor răspândiți în sol. Acești spori o ajută să crească oferindu-i nutrienții necesari dezvoltării. Florile apar în special în timpul verilor umede.

rhidea fantoma2

Plantele sunt protejate în multe țări din lume, inclusiv pe teritoriul țării noastre. Însă defrișările și poluarea reduc anual numărul orhideelor de acest tip din lume. Deși ecologii au atras de multe ori atenția și au semnalizat zonele în care plantele cresc, pentru a nu fi deranjate de intervenția brutală a omului, acest lucru nu prea este luat în considerare.

 

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa:bbc.com

sursa: en.wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Orhideea Fantomă – cea mai rară din lume

  1. In copilaria mea am vazut in padurile din Muntii Cibinului
    aceasta floare rara…era foarte putin diferita de cea prezentata
    in articol… culoarea era caramiziu deschis.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii