Noutăți

Orașul subteran Kariz din Iran (Foto)

  •  
  •  
  •  

Kariz sau Kahriz este un cuvânt persan care înseamnă „apeduct”. Apeductul sau karizul a fost inventat de iranieni și are un fundal istoric egal cu civilizația Iranului antic.

În ciuda istoriei sale îndelungate și a dezvoltării tehnologiilor moderne, este încă vitală pentru oamenii care trăiesc în multe zone calde și uscate.

Insula Iranian Kish din Golful Persic nu este cunoscută pentru istoria sau arhitectura sa. Insula este de fapt mai asemănătoare cu Miami și este marcată de plaje luxuriante și centre comerciale.

Este una dintre cele mai populare destinații turistice din Orientul Mijlociu, cu toate acestea, majoritatea turiștilor par să treacă cu vederea o frumoasă operă de istorie arhitecturală persană, Kariz-e-Kish sau Kish Qanat (Kariz-e Kish este situat în Mirmohana, Piața Olimpică).

Înainte de apeductul roman, oamenii din Iranul pre-islamic își dezvoltaseră propriul sistem hidraulic numit qanat. Un qanat este o serie de puțuri verticale, construite de-a lungul unei pante ușoare pentru a filtra apa către zonele aride.

Kish Qanat este un exemplu excelent al acestei tehnologii antice și oferă vizitatorilor posibilitatea de a se confrunta cu infrastructura acestui uimitor sistem hidraulic.

Kish Qanat are o vechime de peste 2500 de ani și filtrează apa de la munte la văile uscate de dedesubt prin straturi de corali care alcătuiesc fundația insulei.

Kish este una dintre singurele insule din lume care este alcătuită din corali, iar tunelul în pământ permite o privire unică asupra exemplarului de obicei subacvatic, notează atlasobscura.com

La șaisprezece metri sub insula de corali, o serie de tuneluri lângă fântâni șerpuiește prin. Pe măsură ce tunelurile se taie sub lume, Kish Qanat începe să semene mai mult cu un oraș subteran masiv.

În ultimul timp, arhitecții care speră să atragă turiștii au îmbrățișat această idee și mai mult.

Împreună cu zidurile istorice de corali din jurul Qanat, muncitorii au întărit tunelurile cu mortar și piatră pentru a crea o lume subterană.

În curând, vizitatorii pot examina o actualizare a sistemului hidraulic timpuriu, care va include vânzători care vând cadouri iraniene tipice, împreună cu câteva restaurante subterane și un amfiteatru.

În mod ciudat, elementul istoric unic al insulei imită încet partea sa de turism interior.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii