Noutăți

Orașul plutitor din largul Mării Caspice. Mii de oameni locuiesc aici… Galerie foto

Deși am putea crede că e doar o poveste scrisă de Jules Verne, în largul Mării Caspice, la circa o sută de kilometri distanță de capitala azeră Baku, se află unul dintre cele mai neobișnuite orașe din lume. Daslari Neft sau orașul plutitor este construit pe o reţea de platforme de petrol și insule artificiale conectate prin 300 de km de poduri.

Construcția sa a început după cel de-al Doilea Război Mondial, mai exact în anul 1949, odată cu descoperirea de țiței la o adâncime de 1.100 de metri. De-a lungul deceniilor, de la o singură platformă de forare în zonă, rușii s-au extins la 2.000, toate răspândite pe o distanță de doar 30 km. Pentru a le oferi muncitorilor, 5.000 la număr, condiții decente de trai, au decis ca Neft Dashlari, „Piatra de Petrol” – să devină un oraș în toată regula și să dispună de toate lucrurile pe care le are și o localitate de pe uscat. Pentru aceasta au construit parcuri, biblioteci, cinematografe și chiar o fabrică de bere.

Declinul Neft Daslari a început cu prăbușirea Uniunii Sovietice dar și cu descoperirea de noi zone de extragere a țițeiului. Astăzi, din cei 300 de km de poduri care leagă platformele, doar 45 mai sunt utilizabili deși în oraș mai trăiesc încă aproximativ 3000 de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia se ocupă cu întreținerea echipamentelor vechi de zeci de ani. Potrivit unor estimări, costurile de închidere a întregului oraș ar fi mult mai mari decât lăsarea acestuia la limita de avarie. Zona a fost folosită în 1999 pentru turnarea filmului „James Bond: The World Is Not Enough”. Totuși pentru a vizita orașul, sau ce a mai rămas din el, străinii ar avea nevoie de un ghid special…

oras4

oras2

oras7 oras6 oras5

oras8

oas9

oras1

 

sursa: amusingplanet.com

 

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Orașul plutitor din largul Mării Caspice. Mii de oameni locuiesc aici… Galerie foto

  1. nasol…beton si apa…cativa metri de verdeata.chiar nasol!

  2. ce risipa, fara geometrie sacra, nu va dura

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii