Noutăți

Orașul antic Hattusa. Locul în care se găsește una dintre cele mai misterioase pietre de pe Pământ

  •  
  •  
  •  

Ruinele magnifice ale acestui fost mare oraș se află lângă orașul Boğazkale, Turcia, și a fost capitala Imperiului Hitit în epoca târzie a bronzului. Orașul era înconjurat de păduri și câmpuri fertile, deși locația sa avea două dezavantaje: râurile din zonă nu erau navigabile, ceea ce împiedica transportul fluvial și era destul de aproape de triburile barbare precum kaskașii. Potrivit izvoarelor istorice, kaskșii au reprezentat o amenințare permanentă și constantă la Hattusa.

Imperiul hitit se întindea până la Bosfor și cuprindea inclusiv o bună parte din Siria de astăzi. Această civilizație antică era o super-putere semnificativă a Orientului de Est, iar incursiunile sale militare provocau adesea alte mari puteri, cum ar fi vechii egipteni. În acest sens, experții au descoperit câteva texte vechi care prezintă o relație diplomatică intensă între egipteni și hitiți. Una dintre cele mai importante descoperiri în acest sens au fost arhivele regale, cunoscute sub numele de Arhiva Bogazkoy.

Aceste documente vechi constau în corespondență oficială și contracte, precum și coduri juridice între aceste două mari imperii. Unul dintre cele mai importante documente descoperite, aflate în prezent în cadrul Muzeului de Arheologie din Istanbul, detaliază termenii unui acord de pace, după bătălia de la Kadesh, între armata hitiților și egipteni conduși de Ramses al II-lea, bătălie care ar fi avut loc în 1259 sau 1258 î.Hr. Acest acord scris pe o tablă de lut în scrierea cuneiformă reprezintă primul tratat de pace din istorie omenirii.

Ruins-of-the-Great-Temple Sphinx-Gate Hattusa-archaeological-site

Primele săpături efectuate în zonă datează din 1906, fiind realizate de către Institutul arheologic German, iar de atunci și până în zilele noastre zeci de echipe de arheologi din întreaga lume au contribuit și continuă să o facă pentru a scoate la lumină ruinele acestui magnific oraș. Un mister și poate o caracteristică prin care Hattusa este cunoscut în întreaga lume este un bolovan masiv de piatră de verde, aflat în zona în care se afla în trecut Marele Templu. Bineînțeles, enigmatica bucată de rocă perfect tăiată, a fost intens cercetată de către experți însă până acum nu a putut fi stabilită originea sa. Unii susțin că bolovanul misterios a fost un dar de la Ramses al II-lea, după tratatul de pace din Kadesh; totuși, din cauza lipsei de dovezi, această teorie nu poate fi încă confirmată.

Piatra Verde este perfect lustruită până la punctul în care acționează aproape ca o oglindă. Aceasta reflectă și lumina iar mulți oameni care au atins-o pretind că au simțit o energie ciudată în momentul contactului. Fiind găsită în apropierea vechiului templu, aceasta ar fi putut avea o funcție religioasă, însă la ce folosea rămâne un mister.

20130519-hattusa-032_med Green-Stone-Hattusa Green-Stone

sursa: https://ancient-code.com/the-ancient-city-of-hattusa-home-to-the-mysterious-green-rock/

sursa: http://turkishtravelblog.com/hattusa-yazilikaya-turkey-hittites/

sursa: http://whc.unesco.org/en/list/377

credit imagini:  Shutterstock.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Orașul antic Hattusa. Locul în care se găsește una dintre cele mai misterioase pietre de pe Pământ

  1. Pacat ca pe acele locuri unde in trecut au locuit niste civilizatii extraordinare, locuiesc acum acesti fanatici care cnfunda religia cu politica si oamenii sunt pur si simplu indobitociti. Gandeste-te sa fi locuit in continare grecii pe teritoriile unde acum locuiesc turcaletii!?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii