Noutăți

Opt scrieri antice încă nedescifrate. Ce mistere pot ascunde?

  •  
  •  
  •  

Tărtăria

Prima formă de scriere, conform mai multor savanți occidentali, este cea din cultura Turdaș, din care fac parte și tăblițele de la Tărtăria. Folosite acum 7.500 de ani, scrierea acestei culturi este cu 2.000 de ani mai veche decât cea sumeriană. Este important de remarcat că mai multe dintre simbolurile din cultura Turdaș se regăsesc, la o distanță de 2.000 de ani, și în scrierea din Sumer. De atunci, multe alte forme de scriere au apărut, multe dintre ele nefiind descifrate. Iată opt dintre acestea:

tartaria
1. Scrierea etruscă

Scrierea etruscă a fost realizată într-o formă veche a alfabetului grecesc, dar limba vechii civilizații preistorice este unică. Civilizația etruscă a apărut în vestul Italiei – unde se află în prezent Toscana și Umbria și a fost absorbită în Imperiul Roman în primul secol înainte de Hristos. Etruscii au lăsat în urmă mii de documente misterioase, scrise de la dreapta la stânga, doar parțial descifrate.

estrucii-400x230

2. Hieroglifele meroitice

În primul secol înainte de Hristos, regatul Kush a prosperat de-a lungul Nilului, între Abu Simbel și Khartoum. Civilizația Kushita (sau meroitică, dupa capitala Meroe) a fost una din cele mai importante din statele Africii subsahariene. În 712 înainte de Hristos, regii din Kush au cucerit Egiptul și au fost acceptați drept a 25-a dinastie. Hieroglifele meroitice datează de după terminarea domniei în Egipt, după presiunea asirienilor. Hieroglifele pot fi “citite”, dar nu și înțelese.

3. Olmeca, zapoteca și istmiana

167px-Sanlorenzohead6America Centrală are o serie de scrieri misterioase, dintre care olmeca, zapoteca și istmiana sunt cele mai interesante. Cea mai veche scriere din regiune este olmeca, generată de civilizația olmecă, ce a înflorit de-a lungul Golfului Mexic de la 1.500 până la 400 înainte de Hristos. Civilizația Oaxaca a lăsat în urmă scrierea zapotecă, pe aproximativ 1200 de obiecte cu inscrisuri. Calendarul zapotec este precursorul celui maiaș. Cel mai mare și controversat sistem de scriere este cel istmian. Cele doă plachete care au fost descoperite cu această scriere datează din al doilea secol după Hristos.

4. Sistemul de scriere Linear A

În 1900, arheologul britanic Arthur Evans a descoperit două sisteme de scriere, pe tăblițe de lut, la Palatul lui Minos, din Knossos, pe insula grecească Creta. Una dintre acestea, Linear B, a fost descifrată în 1952. Cealaltă, Linear A, rămâne nedescifrată, fiind mai veche decât prima reprezentând scrierea civilizației minoice.

palatul_din_knossos

5. Rongo-rongo

Scrierea din Insula Pastelui, Rongo-rongo, înseamnă “cântări” în Rapanui, limba din insulă. Deși este probabil similară cu Rapanui, scrierea este complexă. Sunt doar 25 de inscripții, toate făcute pe bucăți de lemn. Felul în care se “citeste” este unic: se incepe din colțul stâng, jos, și se citește de-a lungul liniei. Apoi se întoarce inscripția cu 180 de grade, citind următoarea linie de jos în sus, de la stânga la dreapta, și tot așa.

insula_pastelui

6. Scrierea civilizației din valea Indus

Rămășițele civilizației din valea Indus acoperă o parte din nordul Pakistanului și nord-vestul Indiei. Au rămas aproximativ 5.000 de inscripții, majoritatea pe pietre imprăștiate pe ruinele orașelor de odinioară. Un motiv frecvent întâlnit este cel al unui patruped cu un corn, similar unicornului. Lungimea textelor este în general foarte mică: cinci semne, cel mai lung având 20.

7. Proto-elamita

Proto-elamita este cea mai veche scriere nedescifrată din lume, fiind folosită timp de 150 de ani cu mult înainte de Hristos, în Elam, denumirea biblică a zonei petrolifere din vestul Iranului. Se știu foarte puține despre autorii acestui sistem de scriere. Proto-elamita a fost “străbunica” elamitei lineare, o scriere folosită în aceeași zona, la 750 de ani distanță, care a precedat, la rândul său, elamita cuneiformă, descifrată în secolul XIX.

800px-Economic_tablet_Susa_Louvre_Sb15439

8. Discul din Phaistos

Discul din Phaistos este originar din Creta, are 15 centimetri în diametru și pare a fi cel mai vechi document “imprimat” din lume. A fost descoperit de arheologi italieni în 1908 în vechiul Phaistos, într-un context arheologic sugerând că ar data din jurul anului 1700 înainte de Hristos. Discul este făcut din lut ars și are inscripții pe ambele părti, consistând dintr-o spirală de simboluri ștanțate. Cele 241-242 de simboluri au fost făcute cu 45 de ștanțe diferite. Este singurul exemplar al acestui sistem de scriere, astfel că mulți îl consideră un fals. Optimiștii cred că este o limbă non-cretană necunoscută. Până la găsirea altor inscripții similare, rămâne un mister absolut.

Crete_-_Phaistos_disk_-_side_A
sursa: New Scientist


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii