Noutăți

Operațiunea „Drop Christmas”, cea mai longevivă acțiune umanitară din lume. Modul inedit în care moșul ajunge pe insulele izolate din Pacific

  •  
  •  
  •  

În ultimii șaizeci și patru de ani, armata americană a jucat rolul lui Moș Crăciun pentru aproximativ 20.000 de oameni care locuiesc pe mai multe insule micuțe și izolate din vestul Oceanului Pacific. În fiecare an, în luna decembrie, insularii primesc tot felul de cadouri și consumabile în ceea ce este de fapt cea mai longevivă acțiune umanitară din lume. Operațiunea „Drop Christmas” își are rădăcinile în preajma sărbătorii din 1952 când echipajul unui avion B-29, care zbura într-o misiune la sud de Guam, a observat pe aceste insule mai mulți băștinași care încercau să le atragă atenția. În spiritul Crăciunului, echipajul a adunat câteva produse pe care le aveau în avion, le-au pus într-un container și cu ajutorul unei parașute le-au lăsat pe insulă.

Acum toate cadourile sunt donate de către organizații civice, personalul militar sau întreprinderile din Guam. US Air Force le colectează, sortează, ambalează în cutii speciale și parașutează pe insule. Ajutoarele includ anual plase de pescuit, materiale de construcție, lapte praf, conserve, orez, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și rechizite școlare. Air Force folosește parașute vechi, care au depășit utilitatea lor militară, dar care sunt încă suficient de puternice pentru a sprijini pachetele. Unele dintre aceste insule sunt atât de izolate de restul lumii încât primesc provizii de la navele care trec prin zonă doar o dată sau de două ori pe an.

drop5 drop6

“Crăciunul este cea mai importantă zi a anului pentru acești oameni. Succesul anual al acestui proiect este dat de generozitatea populației civile și a militarilor din Guam. Noi ne putem cumpăra tot ce avem nevoie printr-o simplă vizită la un mall, dar acești oameni nu au același privilegiu”, a declarat Bruce profesor la Universitatea din Guam, voluntar în ultimii 34 de ani în cadrul operațiunii Drop Christmas.

Potrivit datelor organizatorilor de la prima ediție a operațiunii și până în 2006, insularii au primit cadouri în valoare de 800.000 de lire sterline, iar proiectul continuă și în ziua de astăzi.

drop1 drop2 drop3

sursa:  Airlift Magazine / USA Today / US Embassy, Japan

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii