Noutăți

ONU admite faptul că a “avut un rol” în izbucnirea focarului de holeră din Haiti. Epidemia a ucis pe puțin 10.000 de persoane iar numărul lor continuă să crească

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a recunoscut că a avut un rol în izbucnirea focarului de holeră din Haiti. Epidemia a început să se răspândească în urmă cu 6 ani și a infectat circa 800.000 de persoane, dintre care câteva mii au decedat. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recunoscut pentru prima dată că organizația din care face parte a fost implicată în declanșarea epidemiei, și acum este datoare de a face „mult mai mult” pentru a rezolva problema.

Potrivit unui raport intern obținut de către cotidianul The New York Times și citat de site-ul sciencealert.com, nu doar că ONU este părtaș la răspândirea Holerei, însă fără „aportul” organizației, epidemia nu ar fi avut loc. Holera este cauzată de bacteria Vibrio cholerae, care se poate transmite prin fecalele umane. Înainte de 2010, Haiti nu a mai avut un focar de holeră de mai bine de 100 de ani, însă treptat, boala a început să reapară de-a lungul râului Meille. Care este legătura dintr ONU și râul Meille? Ei bine aici s-au mutat într-o tabăra improvizată 454 de agenți din cadrul forțelor de menținere a păcii. Cadrele au fost transferate dintr-o tabără din Nepal, unde au desfășurau o misiune de menținere a păcii fix în mijlocul unei zone de holeră. Canalizarea bazei se scurge în râul Meille, iar cercetătorii au încercat în toți acești ani să demonstreze că acest personal al ONU este vinovat de aducerea holerei în Haiti.

Potrivit unei statistici oficiale, epidemia a ucis cel puțin 10.000 de oameni, însă rapoartele neoficiale prezintă un număr mult mai mare al deceselor. ONU nu a recunoscuse niciodată că ar fi responsabilă de acest dezastru până în această lună când Ki-moon a declarat că organizația “a jucat un rol” în focar.

Purtătorul de cuvânt al organizației, Farhan Haq, a declarat pentru New York Times în această săptămână: “Pe parcursul anului trecut, ONU a devenit convins că trebuie să facă mult mai mult în ceea ce privește propria sa implicare în focar și în suferința celor afectați de holeră… Un nou răspuns va fi prezentat publicului în următoarele două luni, de îndată ce va fi pe deplin elaborat”.

Aceasta nu este prima critică împotriva activității ONU în Haiti. Potrivit unui studiu publicat în revista PLoS Medicina în luna ianuarie, organizația ar fi putut reduce probabilitatea apariției focarului cu 91% în cazul în care ar administrat tratamente cu chemoprofilaxie populației.

Cea mai rea parte este faptul că epidemia de holeră din Haiti încă nu este ținută sub control, iar numărul victimelor continuă să crească….

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on ONU admite faptul că a “avut un rol” în izbucnirea focarului de holeră din Haiti. Epidemia a ucis pe puțin 10.000 de persoane iar numărul lor continuă să crească

  1. În cartea “Adevărata istorie a clubului bildenberg” Daniel Estudio zice că ONU nu este altceva decât mâna inarmata a ceea ce se vrea NOUL GUVERN MONDIAL. Cel care vrea reducerea populației pământului și transformarea tuturor în sclavi ( chestie pe jumătate reușită).

  2. Daniel Estulin

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii