Noutăți

Omenirea a creat, fără să-și dea seama, prima barieră artificială împotriva radiațiilor cosmice. Ce ne protejează de fapt?

Sondele spațiale au detectat faptul că planeta noastră este înconjurată de o “barieră” masivă, creată chiar de noi. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, anumite tipuri de comunicații, cunoscute sub denumirea de comunicații radio cu frecvență foarte joasă (VLF), interacționează cu particulele prezente în spațiul cosmic și le influențează acestora direcția în care se deplasează.

“Un număr de experimente și observații au demonstrat faptul că, în anumite condiții, semnalele de comunicații radio din gama de frecvențe VLF pot afecta de fapt proprietățile mediului de radiații de înaltă energie din jurul Pământului”, a declarat Phil Erickson, cercetător în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA.

Planeta noastră este deja înconjurată de două centuri de radiații – centura interioară se întinde de la aproximativ 640 la 6.600 km deasupra suprafeței Pământului, în timp ce centura exterioară ocupă o altitudine de aproximativ 13.500 până la 58.000 km.

Recent, sondele Van Allen au detectat ceva ciudat, deoarece au monitorizat activitatea particulelor încărcate capturate în câmpul magnetic al Pământului. Aceste descărcări solare periculoase au fost ținute în departe de noi de această barieră nouă de joasă frecvență.

Semnalele de tipul VLF sunt folosite în cadrul comunicațiilor militare, subacvatice și în cele aerospațiale. Cu un spectru de frecvențe cuprinse între 3 și 30 kilohertzi, aceste semnale sunt mult prea slabe pentru a transporta transmisii audio, dar sunt perfecte pentru transmiterea mesajelor codate pe distanțe lungi sau în mediul subacvatic, și se pare că sunt ideale pentru a ne proteja planeta de radiațiile cosmice.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Omenirea a creat, fără să-și dea seama, prima barieră artificială împotriva radiațiilor cosmice. Ce ne protejează de fapt?

  1. Intr-un subiect recut se vorbea despre scipirile observate din spatiu si despre cei care au declarat cau vazut mici explozii, la citiva centimetri de sol.Nu au auzit nici un zgomot, desi, au simtit socul, mai mult, nu a ramas nici o urma.Unul care a vazut-o clar(sustine),a descris-o;lumina alba, orbitoare in mijoc,halou portocaliu, foarte intens…si da, a fost activitate radio,intradevar,…atit de intensa ca le-o pocnit emitatorul(daca te maninca, te scarpini,logic,nu?.)Desigur au dat vina pe traznet sau… pe scaun:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii