Noutăți

Oltenia andaluză din Spania

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească). Există mai multe moduri de a conserva informația genetică. Una dintre ele este, cum bine observa colegul meu Mircea Șerban, la emisiunea „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”, migrația românească. Adică, explica el, există riscul ca, sub aspect identitar și în contextul unei agresiuni sistematice fără precedent asupra conștiinței de neam, România să dispară, pur și simplu. Ei, bine, una dintre soluțiile de salvare în acest context, ar putea fi exact ceea ce ne îngrijorează mai mult: migrația masivă a populației românești spre alte zări. Ceea ce, de altfel, se și întâmplă, sub ochii noștri. Pare o fantasmagorie dar, având în vedere fenomenul la care asistăm și  ținând cont de recomandarea românească sapiențială că „nu e bine să pui toate ouăle în același coș”, ipoteza e plauzibilă. Căci, dacă în România este și va fi urgie și se pune problema „scapă cine poate”, nu este exclus ca sămânța genetică să încolțească în altă parte și neamul să nu piară.

M-a determinat să reflectez mai mult asupra acestei posibilități faptul că în Spania, în regiunea Andalusia (în sudul Spaniei, în teritoriul stăpânit cândva de mauri), s-a înființat una dintre cele mai originale asociații socio-culturale la care se putea gândi cineva: Asociación Socio-Cultural „Romanați“, „organizație cu personalitate juridică și naționalitate spaniolă”, având sediul social în provincia Almería. Ceea ce o face diferită de orice alt ONG creat de românii din afara țării e faptul că se declară de la bun început ca fiind o asociație spaniolă (conform articolului 22 din Constituția spaniolă și Legi organice 1/2002, din 22 martie, care reglementează dreptul de asociere) și nu-și arogă nicio pretenție de reprezentativitate guvernamentală, sau oficială din partea României. Este o inițiativă personală care pornește de la următorul considerent: generațiile care se vor naște în Spania, în Andalusia, de exemplu, nu vor mai fi români. Dar nu vor fi încă nici spanioli, căci incubația unei noi identități nu se desăvârșește într-o singură generație. Ei, bine, „andaluzul de Romanați” Giani Florescu și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, să țină trează „conștiința oltenească de Romanați”, ca formă particulară, specifică, a conștiinței de român, prin crearea acestui ONG original.

Giani Forescu s-a mișcat foarte repede. După ce a părăsit România (anul acesta), dezamăgit de atmosfera insuportabilă și ostilitatea mediului politic care n-a făcut decât să-i confiște ideile lansate prin ONG-ul său din Caracal, Asociația Socio-culturală pentru Promovarea Valorilor Romanațiului „Iancu Jianu” (apropo, Giani Florescu este cel care a adus în dezbatere publică reînființarea județului Romanați, idee transformată de politicienii din județul Olt în „struțo-cămila” unei simple denumiri – Județul Olt-Romanați), a ajuns în Almeria și, după ce a „scanat” felul și firea oamenilor de acolo, a decis să mute Romanațiul aici. Scopul fundamental al Asociación Socio-Cultural „Romanați“  din Andalusia este, conform statutului, acela „de a promova cerceterea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei, dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania fiind stabiliți aici”.

„Asociación” își propune să valorifice, din punct de vedere imagistic, dar și palpabil, patrimoniul material şi imaterial al României, prin realizarea unor expoziții și ateliere în care meșteri populari din România să țină lecții deschise cu meșteșugurile lor, copiilor români din Spania, să fie prezentate programe culturale cu specific popular folcloric tradițional (cântec popular, dans popular, bucătărie tradițională) pentru toate vârstele, proiecții de film și, mai ales, prezentări de carte reunite sub titlul generic „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!“.

Primul eșantion de acțiuni ale „olteanului andaluz” Giani Florescu a avut loc în apropierea datei aniversare a Centenarului Marii Uniri și constă într-o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative pentru Oltenia, din zona etnografică Romanați, o altă expoziţie cu port popular specific și cu obiecte tradiționale sculptate în lemn și, în sfârșit, o altă expoziție cu ceramică specifică Văii Oltețului (Oboga-Româna), precum și cu ceramică de Vădastra de tip neolitic.

De asemenea, pentru românii de aici, cei care duc dorul tradițiilor românești, vor avea loc demonstraţii ale unor meşteri populari, ateliere și lecții deschise cu și despre meșteșugurile tradiționale reprezentative pentru zona Oltenia – Romanați.

Este interesant dacă ceea ce nu a putut realiza Giani Florescu la Caracal, se va înfăptui în Andaluzia, ceea ce ar proba ipoteza lui Mircea Șerban. În orice caz, autoritățile spaniole sunt foarte deschise la asemenea inițiative, iar populația băștinașă îi respectă pe cei care-și asumă cu demnitate originea.

Miron Manega

Ziarul este disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii