Cunoaste lumea

Noutăți

Olmecii – misterioasa civilizație din America Centrală

  •  
  •  
  •  

Mexicul este cel mai cunoscut, din punct de vedere arheologic, ca locul de origine al civilizației aztece. Cu toate acestea, înainte de sosirea aztecilor, o altă civilizație sofisticată a condus regiunea timp de aproape 1.000 de ani. Vorbim despre misterioasa civilizație a olmecilor.

Civilizația Olmecilor a înflorit între ani 1200 î.Hr. și 400 î.Hr. Siturile care conțin urme ale acestui popor se găsesc în principal pe coasta de sud a Golfului Mexic, în special în statele din Veracruz și Tabasco. Deși olmecii au avut și un sistem de scriere, doar câteva dintre inscripțiile lor au putut fi descifrate până în prezent.  Prin urmare, cea mai mare parte din informțiile pe care le avem despre această civilizație sunt date de dovezile arheologice, însă și acestea sunt puține.  

  olmec1

Lipsa unor dovezi mai consistente îi împarte pe arheologi în mai multe tabere. Unii susțin că olmecii erau o populație locală, de tip mezo-american, în timp ce alții cred că aceștia au fost un popor migrator venit probabil din Africa.

Multe dintre statuile descoperite reprezintă un tip de om cu ochii oblici, caracteristic tuturor populațiilor de indieni mezo-americani. Totuși există și alte tipuri de statui care ar susține o teorie a migrației. Acești ultimi monoliți  ajung și la 25 de tone greutate, redau un tipar mai apropiat de civilizațiile africane, unde oamenii au capete mari, buze groase, arcade proeminente și nări lățite.  

olmec3 olmec2

Un alt lucru greu de explicat până în prezent îl reprezintă  modul de construcție al statuilor și a altor monumente de către aceștia. Cum au reușit olmecii să care prin junglă pietre de zeci de tone, cum au reușit să le cioplească cu atâta măiestrie folosindu-se doar de unelte primitive? La fel ca și alte civilizații din zonă, și Olmecii dispar în mod misterios undeva în jurul anului 400 î.Hr.

Cuvântul olmec înseamnă în aztecă „oamenii de cauciuc”. Se crede că numele provine din faptul că aceștia au reușit să dezvolte un joc cu mingea. Unii istorici îi creditează ca fiind inclusiv și inventatorii mingii de cauciuc.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: ancient.eu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Olmecii – misterioasa civilizație din America Centrală

  1. cetățeanul tulburat // 10 februarie 2016 at 20:34 // Răspunde

    Oamenii ăștia de știință, sunt niște maimuțoi, care tot încearcă să facă jocurile elitei planetei și să spele creierul tuturor pe cât posibil, acele statuete cioplite de umanoizii din „epoca pietrei” cu unelte empirice din os de găină sălbatică clonată din orangutan cu boașe de brontozaur, le-au dat clasă celor ce se cred mari maeștri al sculpturii lemnului dîn zilele noastre…deși companii cu renume planetar în tăiatul granitului, spun, că sunt diferite lucruri din acea epocă, pe toate continentele, care nu se pot reproduce cu tehnologia actuală! Deci, acei umanoizi, clar nu au răsărit pe planeta asta, din piatră seacă.
    Apoi ne putem da și noi cu părerea, doar din poze…Că respectivul cu capul țuguiat cu picioare scurte și cu codiță, nu prea are strămoș pe planeta asta!

  2. Poate migratiile au inceput mult mai devreme,impingindu-se unul pe celalat si in ambele sensuri(est-vest,vest-est.Nu stim exact configuratia uscatului in acea vreme si conditiile climatice.In ,,Osinditii mlastinilor”apare un joc cu mingea numit,,al ratei mandarinale si a ratoiului”joc care se juca numai cu piciorul si fiecare se straduia sa-l transforme intr-o adevarata arta.S-a ajuns pina acolo incit cei mai priceputi ocupau functii importante in administratia imperiala…aaa…scuze…vorbeam de chinezi!Sa aduc in sprijinul migratiei inverse si o populatie care desi are o istorie asemanatoare cu a Chinei totusi istoria lor oficiala incepe de pe la anul 200 e.n……

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii