Noutăți

OCTLANTIS, fabulosul ORAȘ SUBACVATIC al caracatițelor. Unde a fost descoperită această ciudățenie a Naturii?

Cu mare surprindere, biologii au descoperit, în apropierea coastelor estice ale Australiei, un uluitor oraș al caracatițelor. Orașul subacvatic a fost numit „Octlantis”. O misterioasă Atlantidă a caracatițelor din specia Octopus tetricus. Descoperirea, prin natura ei, este foarte surprinzătoare, deoarece multă vreme s-a crezut că indivizii din această specie sunt solitari, preferând să viețuiasă izolați, separati unii de alții – în afara perioadelor de împerechere.

Orașul întemeiat de către inteligentele cefalopode conține o mulțime de cochilii și grămezi de nisip și se află la peste 10 metri sub apă. Orașul subacvatic a fost monitorizat vreme de 10 ore, cu ajutorul camerelor subacvatice. Unele dintre secvențe i-au luat prin suprindere pe biologi. Viața socială a caracatițelor din Octlantis s-a dovedit de o complexitate extraordinară.

a

d

Caracatițele se întâlneau în anumite locuri și comunicau intens. Unele dintre caracatițele venite în vizită sau explorare nu erau considerate ca binevenite, astfel că locuitorii din Octlantis le alungau, obligându-le să stea în afara hotarelor „cetății subacvatice”. Pentru o parte dintre caracatițe, Octlantis este, totuși, un loc dur, nesigur, de vreme ce au fost observate situații în care unii indivizi au fost evacuați de pe „proprietățile” lor, din adăposturile pe care și le construiseră.

„Aceste comportamente sunt produsul selecției naturale și sunt remarcabil de asemănătoare cu comportamentul social complex al vertebratelor”, a declarat David Scheel, de la Universitatea Alaska Pacific. Fabulosul „oraș” locuit de către caracatițe se află în Golful Jervis, din Marea Tasmaniei, în apropiere de coasta Australiei. Rezultatele noii cercetări au fost publicate Marine and Freshwater Behaviour and Physiology.

c

Un mister, pe care oamenii de știință ar vrea să-l elucideze, este dacă acest fel de „așezări subacvatice”, înființate de către caracatițele Octopus tetricus sunt ceva comun. În anul 2009 a fost descoperită o altă citadelă a caracatițelor, numită Octopolis, unde acestea se întâlneau pentru… a se duela, în crâncene încleștări de tentacule.

De obicei, caracatițele aparținând speciei acesteia se reunesc doar pentru a se împerechea, înainte de a merge din nou pe căile lor obișnuite, separate, dar trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a înțelege ce anume ar putea să le determine să trăiască laolaltă în mici comunități precum Octlantis. Un element de atracție ar putea fi abundența surselor alimentare, însă un asemenea loc poate însemna și riscuri mai mari, deoarece acolo unde abundă hrana sunt prezenți și numeroși prădători.

S-ar putea ca aceste orașe subacvatice ale caracatițelor din specia Octopus tetricus să existe dintotdeauna, încă de la aparitia speciei. Astfel, este foarte probabil ca aceste extraordinare cefalopode să fi întemeiat primele lor orașe subacvatice cu multă vreme înainte ca oamenii să le fi construit pe ale lor, la suprafață.

O

e

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii