Noutăți

Ochiul bionic le va reda vederea, parțial, nevăzătorilor! Primul transplant reușit…

 •  
 •  
 •  

O tehnologie revoluționară va ajuta la restabilirea vederii la oamenii fără o retină funcțională. Astfel anul 2016 va aduce pentru nevăzătorii din Australia primul ochi bionic – cel mai bun sistem vizual electronic de până acum. Un mini aparat de fotografiat, montat pe o pereche de ochelari, va alimenta creierul cu informații video despre lumea înconjurătoare.

images
Planul este de a implanta până la 11 plăci mici, fiecare încărcată cu 43 de electrozi, în zone ale creierului care se ocupă cu vederea. Când aceste zone sunt stimulate, oamenii văd flash-uri de lumină. Lowery consideră că fiecare electrod ar putea crea un punct de lumină, care este similar cu a vedea un pixel. În total, plăcile vor oferi în jur de 500 de pixeli – suficient pentru a crea o imagine simplă. Deși această rezoluție este mult prea mică față de o imaginde de 1-2.000.000 de pixeli pe care un ochi normal o poate produce, această invenție ar trebui să restabilească elementele de bază ale vederii.

The-Bionic-Eye
“Dacă totul merge conform planului, voluntarii orbi se vor trezi cu un sentiment brut de viziune” declară profesorul Lowery.

Primii voluntarii care participă în proiect sunt persoane care și-au pierdut recent vederea din cauza unei accidentări. Sunt folosite situațiile acestor persoane pentru ca aparatul să fie testat înainte de a fi folosit pentru cei orbi din naștere.

Imaginile culese de către aparatul foto vor fi trimise la un procesor de buzunar purtat de utilizator. Acest dispozitiv va scoate părțile relevante ale unei imagini și le va trimite la plăcile implantate în creier. “Procesorul este ca un desenator”, spune Lowery. “El trebuie să reprezinte o situație complexă cu informații minime.” O față ar putea fi recreată cu doar 10 puncte, spune Lowery. “Nu pare prea mult, dar există mai multe informații într-o astfel de imagine decât ai crede.”

bionic-eyetraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: newscientist.com, bbc.com, bionicvision.org.au, jurnalul.ro

Transplant reușit de ochi bionic în premieră mondială

ben flynnUn pensionar britanic de 80 de ani suferind de degenerescenţă maculară senilă (DMS) a beneficiat de implantul reuşit al unui ‘ochi bionic’, în anul 2015, a anunțat echipa medicală de la spitalul din Marea Britanie care a efectuat operaţia.

“Progresele lui Ray Flinn sunt cu adevărat remarcabile. El distinge acum conturul oamenilor şi al obiectelor”, a declarat profesorul Paulo Stanga, chirurg oftalmolog la Manchester Royal Eye Hospital, citat de AFP. Medicul a spus că intervenţia este o premieră mondială în cazul unui pacient suferind de degenerescenţă maculară senilă. (jurnaul.ro)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Ochiul bionic le va reda vederea, parțial, nevăzătorilor! Primul transplant reușit…

 1. Iluzii = doar umbra si ceva lumina.
  Omul se antreneaza sa interpreteze jocul de umbre fara forma si fara culoare.
  Nu este “ochI’, e un fel de baston… “wireless” (ne-material).

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii