Noutăți

Oceanele pământului, gropi de gunoi?

  •  
  •  
  •  

Cum ajunge plasticul în ocean?

“Oceanul este întotdeauna în aval”, a explicat Nicolae Mallos, un biolog, expert în resturi marine, de la Ocean Conservancy din Washington DC. „Se pare că 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an.”

În timp ce cercetătorii au documentat curenţii apelor care au preluat din materiale plastice și alte gunoaie umane, care au ajuns în oceanele lumii, s-a acordat relativ puțină atenție plasticului care ajunge pur şi simplu în râuri, pâraie și lacuri.

plasticbag
Studiile indică faptul că cea mai mare parte a poluării cu plastic a râurilor, constă din fragmente mici de plastic care se formează atunci când bucăţi mai mari de deșeuri din plastic, sunt expuse la lumină soarelui. Aceste fragmente mici sunt ușor de înghiţit de animalele marine, atât din râuri cât și din oceane. Un studiu publicat în luna iunie în revista Science, arată că particule microscopice de plastic sunt o sursă de hrană pentru animalele din ocean, care au devenit consumatoare de astfel de particule, într-un ritm alarmant.

“Din cunoştinţele mele, nimeni nu a studiat anumite rute parcurse de gunoaie prin intermediul râurilor, cu excepția celor din Los Angeles și Baltimore, unde există măsuri de izolare a gunoaielor pentru a preveni intrarea resturile din râuri în oceane”, a declarat Kara Lavender Law, oceanograf, cercetător principal al Asociației Educației Marine din SUA.

o-PLASTIC-OCEAN-facebook
Pentru cei ce locuiesc la sute de mile distanță de ţărmurile oceanelor, este greu de imaginat că o pungă de plastic, sau un capac aruncat în șanț, ar putea ajunge în oceanul Atlantic sau Pacific. Dar undeva între 40.000 și 110.000 de tone de deșeuri din plastic generate de americani, de exemplu, ajung în ocean anual, conform unui studiu publicat la începutul acestui an în revista Science.

traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: Science, discovery.com, marinedebris.engr.uga.edu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii