Cunoaste lumea

Noutăți

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” anunță principalele evenimente astronomice din 2017. În România vor fi vizibile două eclipse de Lună!

  •  
  •  
  •  

Pe toată durata anului 2017, Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad vor organiza, ori de câte ori se va petrece un eveniment astronomic semnificativ, activități cu publicul, în scopul popularizării și promovării astronomiei. Oamenii de știință din cadrul Observatorului Astronomic înființat pe lângă Muzeul „Vasile Pârvan” ne aduc, acum, la cunoștință, care vor fi cele mai semnificative evenimente astronomice ale anului 2017.

Pe primul loc se află Eclipsa de Lună prin penumbră, din 11 februarie 2017 și Eclipsa parţială de Lună, din 7 august 2017. Ambele fenomene astronomice vor fi vizibile de pe teritoriul țării noastre. În schimb, atât despre Eclipsa inelară de Soare din 26 februarie 2017, cât și despre Eclipsa totală de Soare din 21 august 2017, nu se poate spune același lucru, având posibilitatea de-a le observa numai locuitorii altor meridiane ale lumii.

b

Ca fenomene astronomice ale anului 2017, vizibile atât pe glob, cât și în România, pot fi enumerate și: planeta Jupiter la opoziţie (7 aprilie), maximul curentului de meteori Liride (22 – 23 aprilie), maximul curentului de meteori Eta Aquaride (6-7 mai), planeta Saturn la opoziţie (15 iunie), maximul curentului de meteori Delta Aquaride (28 – 29 iulie), maximul curentului de meteori Perseide  (12 – 13 august), planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie (13 noiembrie), maximul curentului de meteori Leonide (17 – 18 noiembrie) sau maximul curentului de meteori Geminide (13 – 14 decembrie).

În urmă cu 10 ani, la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost înființat un observator astronomic. În intervalul 2012-2013, observatorul astronomic din Bârlad a fost înzestrat cu instrumente noi, devenind unul dintre cele mai bine utilate din România.  În urmă cu 7 ani a fost deschis, tot în Bârlad, un planetariu digital, unicul din județul Vaslui. Echipamentele sale fac posibilă „simularea bolții cerești” și sunt printre cele mai moderne.

a

În România nu există prea multe observatoare astronomice și planetarii digitale. Să nădăjduim, însă, că numărul lor va spori, în anii viitor. Deși are ca obiect studiul cerului, astronomia este una dintre științele care-l aduc pe om „cu picioarele pe pământ”, ancorându-l în realitatea vieții și spulberând multe dintre superstițiile primitive, care-i transformă pe unii dintre semenii noștri în ființe manipulabile și exploatabile.

Cunoașterea este accesarea adevărului. Cunoașterea este libertate și putere!

c

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: astrobarlad.wordpress.com

Imagini: sservi.nasa.gov, www.davidreneke.com, www.telescopeguide.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii