Noutăți

Obiect misterios din bronz care a descumpănit arheologii timp de secole – UN PUZZLE ANTIC

  •  
  •  
  •  

Într-o zi de august din 1987, Brian Campbell umplea din nou gaura lăsată de un ciot de copac în curtea sa din Romford, East London, Anglia, când lopata lui a lovit ceva metalic.

Se aplecă și scoase obiectul din sol, întrebându-se de forma lui ciudată. Obiectul era mic – mai mic decât o minge de tenis – și era acoperit cu lut greu.

Primele mele impresii“, spune Campbell pentru Mental Floss, “a fost făcut frumos și cu pricepere … probabil de către un fierar ca un fel de instrument de măsurare.”

Campbell a așezat artefactul pe pervazul ferestrei bucătăriei, unde a stat în următorii 10 ani. Apoi, a vizitat fortul roman și parcul arheologic din Saalburg, Germania – și acolo, într-o vitrină de sticlă, era un obiect aproape identic.

Și-a dat seama că surpriza sa din grădină a fost un dodecaedru roman: un mister metalic cu 12 fețe care i-a descumpănit pe arheologi timp de secole.

Deși au fost oferite zeci, și poate sute, de explicații pentru a explica dodecaedrele, nimeni nu este sigur doar pentru ce au fost folosite.

Primul dodecaedru roman care a intrigat arheologii a fost găsit în urmă cu aproape 300 de ani, îngropat într-un câmp din mediul rural englezesc, împreună cu câteva monede antice.

O bucată de metal mixt, sau alamă antică, formată din 12 laturi egale”, se citea descrierea obiectului de dimensiunea unui ou când a fost prezentat Societății de Antichități din Londra în 1739.

Cele 12 fețe aveau „un număr egal de perforații în interiorul lor, toate de diametre inegale, dar opuse una față de cealaltă … fiecare față avea un buton sau o minge mică fixată pe ea. “Anticarii au fost intrigați de carcasa metalică fin lucrată și care ar fi putut fi scopul ei.” notează  Mental Floss.

Dodecaedrul din 1739 a fost departe de ultima descoperire de acest gen. Peste 100 de obiecte similare au fost găsite de atunci în zeci de situri din nordul Europei care datează din secolele I-V d.Hr.

În dimensiune, de la aproximativ o minge de golf la ceva mai mare decât o minge de baseball, fiecare are 12 fețe de dimensiuni egale și fiecare față are o gaură de diametru diferit. Obiectele în sine sunt toate goale.

La mijlocul secolului al XIX-lea, pe măsură ce s-au găsit mai multe, obiectele au devenit cunoscute arheologilor drept dodecaedre, denumire provenită din greacă pentru „12 fețe”.

Sunt expuse astăzi în zeci de muzee și colecții arheologice din întreaga Europă, deși având în vedere cât de puțin se știe despre ele, etichetele lor explicative tind să fie scurte.

Istoricii nu au găsit nicio documentare scrisă a dodecaedrelor în nicio sursă istorică. Acest gol a încurajat zeci de teorii concurente și, uneori, colorate, despre scopul lor, de la ornamente militare de tip steag până la suporturi de lumânări până la recuzită folosită în vrăji magice.

Măiestria evidentă care a intrat în ele – într-un moment în care obiectele metalice erau scumpe și dificil de realizat – i-a determinat pe mulți cercetători să susțină că sunt valoroși, o idee susținută de faptul că mai mulți au fost găsiți împrăștiați cu monede din epoca romană.

Dar asta încă nu explică de ce au fost făcute!!!

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii