Noutăți

Obezitatea în Europa. Care este țara cu cei mai mulți locuitori considerați clinic ca fiind obezi și pe ce loc se situează România?

În lumea dezvoltată, aproape toți oamenii au acces ușor la fast-food-uri și alte mâncăruri preparate instant. Din lipsă de timp sau comoditate în majoritatea statelor din vest nu prea se mai gătește acasă decât în weekend-uri sau de sărbători; în restul timpului, oamenii, mai mereu pe fugă, aleg restaurantele de tipul fast food sau, la fel de rău pentru sănătatea lor, aleg preparate de tipul junk food. Ca rezultat, indicele mediu de masă corporală (IMC) a ajuns în întreaga lume dezvoltată să fie din ce în ce mai mare. IMC este o măsură a grăsimii corporale pe baza înălțimii și greutății unui adult.

Dacă valoarea IMC este sub 18,5, sunteți acceptat în general ca fiind subponderal. Intervalul de greutate “normal” este de la 18,5 la 25. Ești supraponderal de la 25 la 30 și obez dacă ai peste 30. Obezitatea este o afecțiune medicală. Aceasta înseamnă că ați acumulat suficientă grăsime corporală pentru ca aceasta să aibă un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră. Dacă sunteți obez, aveți un risc mai mare de apariție a diabetului, a osteoartritei și a anumitor tipuri de cancer și / sau afecțiuni cardiovasculare.

Această hartă a IMC-urilor din Europa arată faptul că turcii sunt una dintre națiunea cu ponderea cea mai mare, aproape unul din trei turci (32,10%) fiind obez. Nici locuitorii Regatului Unit nu stau mai bine; și aici, potrivit datelor, peste un sfert din populația adultă este considerată a fi supraponderală din punct de vedere clinic.

Adult_Obesity_Rates_in_Europe
Există o legătură între nivelurile naționale de IMC și standardul de viață într-o anumită țără? Luați țările cu cele mai scăzute rate de obezitate de pe continent, Bosnia (17,90%) și Moldova (18,90%). Curios, cu toate ca aceste state sunt cele mai sărace din Europa, statele au cele mai puține persoane supraponderale comparate la numărul de locuitori, iar o explicație ar putea fi nepătrunderea încă pe aceste piețe a acestor mâncăruri de tipul junk și fast la nivelul altor state din Europa. Totuși, nu trebuie neglijată nici implicarea statului în rezolvarea problemei obezității, mai ales în țările nordice, unde programele derulate de guverne în școli dau rezultate bune.

În ceea ce privește România, rata obezității este pe la media europeană, iar semnele nu arată o îmbunătățire, lipsa de educație în nutriție fiind unul dintre motive.

sursa: http://bigthink.com/strange-maps/two-maps-and-one-graph-comparing-obesity-in-america-and-europe

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii