Noutăți

Oamenii se pot folosi de ecolocație, la fel ca liliecii sau balenele. Tot ce avem nevoie este să ne antrenăm în acest sens

Suntem obișnuiți să vedem cum liliecii sau balenele folosesc ecolocația pentru a-și găsi drumul, la propriu. Un nou studiu prezintă prima descriere detaliată a posibilității utilizării acestei abilități uimitoare și de către om.

Pentru lilieci, delfini și unele specii de balene, ecolocarea este o abilitate înnăscută utilizată pentru deplasare și găsirea de hrană în medii în care vizibilitatea este extrem de redusă. Aceste animale emit o serie de sunete de frecvență înaltă, adesea inaudibile pentru om, care ricoșează de obiecte sau obstacole și revin sub formă de ecou (ultrasunete), fiind detectate de urechi sau alți receptori senzoriali. Obiectul este localizat cu mare precizie cu ajutorul direcției ecoului și timpului scurs între emisia și recepția sunetului.

“Înțelegerea mecanismelor acustice ne va ajuta să înțelegem ce informații folosește creierul uman pentru a echoloca. Acest lucru ne va ajuta sa înțelegem mecanismele cognitive”, a declarat Lore Thaler, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Durham, pentru ScienceAlert.

Studiile au arătat că persoanele cu deficiențe de vedere pot dezvolta un simț al auzului mult mai fin decât al altor persoane. În cazul persoanelor care îşi pierd vederea, creierul trece printr-un proces de reorganizare, în urma căruia anumite regiuni ale scoarţei cerebrale pot căpăta funcţii noi. Însă potrivit lui Lore Thaler, nu numai cei care au probleme de vedere pot dobândi această abilitate, ci orice om este capabil de a dezvolta o astfel de abilitate, prin antrenamente.

Aceasta a propus realizarea unor simulatoare care ar putea fi folosite pentru dobândirea sau redobândirea acestei abilități atrofiate (aici părerile sunt împărțite – nimeni nu știe foarte clar dacă ecolocația este ceva înnăscut la om sau poate fi stimulat doar prin efort): “Folosirea simulărilor virtuale ne va permite să explorăm acustica relevantă pentru ecolocarea umană. Cunoașterea mecanismelor acustice relevante ar putea fi de asemenea utilă pentru a inspira tehnologia”, a concis Thaler.

sursa: http://www.sciencealert.com/humans-can-echolocate-like-bats-and-whales-and-we-ve-finally-figured-out-how-it-works

sursa: http://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1005670

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii