Noutăți

Oamenii NU sunt singurele ființe de pe Terra ce își construiesc APARATE DE ZBOR. Care sunt creaturile fără aripi, ce reușesc să zboare SUTE DE KILOMETRI?

Aparent, omul este singura specie de pe Terra care, fără a avea înzestrări anatomice care să-i ofere capacitatea de a zbura, a reușit să cucerească văzduhul, construindu-și aparate de zbor. Totuși, cu milioane și milioane de ani înainte ca simpla dorință de a zbura să se nască în mintea vreunui om, unele viețuitoare terestre își construiau, deja, „aparate de zbor” asemănătoare, întrucâtva, cu parapantele moderne, pentru a străbate distanțe impresionante. Despre ce creaturi este vorba?

Despre păianjenul-crab, un nume generic pentru numeroasele specii de păianjen ce fac parte din familia Thomisidae. Numele acestor păianjeni provine de la modul în care obișnuiesc să meargă, de la deplasarea lor laterală. Aceste mici făpturi reușesc, după cum au constatat oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Berlin, să își confecționeze „parapante”, pe care le împletesc din firele de mătase eliberate de către glandele sericigene. Este vorba, deci, de aparate de zbor („parapante”) țesute din… pânză de păianjen!

Deplasarea aeriană a păianjenilor-crab este o capacitate cu un important rol pentru supraviețuirea speciei. Este asigurată diversitatea genetică, prin migrarea la distanțe considerabile. Păianjenii pot ajunge, pe calea aerului, în zone în care condițiile de viață și reproducere sunt mai prielnice. După ce își confecționează „platformele zburătoare”, micile arahnide își conectează corpurile la acestea și apoi adoptă o poziție specifică, cu un picior în aer, pentru a „simți” vântul cel prielnic pentru decolare. În componența „parapantelor” există un mic număr de fibre mai groase, însă predomină cele ultrasubțiri, cu grosimi de numai 200 nanometri (în număr de 50-60). Datorită subțirimii acestor fibre, „aparatele de zbor” ale păianjenilor-crab sunt greu de văzut cu ochiul liber.

Păianjenii nu sunt doar pricepuți constructori de „parapante”, ci și maeștri remarcabili ai zborului planat. S-a observat că, după decolare, dacă curenții de aer nu oferă condiții bune de zbor, „parapantele” sunt, pur și simplu, abandonate. Păianjenul taie legăturile și apoi gravitația îl readuce la nivelul solului. Aidoma procedează și atunci când consideră că a ajuns la „destinație”. Pentru asigurarea deplasării în zbor planat, vântul trebuie să aibă o viteză de cel puțin 11,7 km/h. Iată, deci, că Natura a găsit soluții de zbor chiar și pentru acele făpturi neînzestrate anatomic în acest scop. Așadar, omul nu este singura ființă pământeană care se deplasează prin văzduh pe distanțe foarte lungi cu „aparate de zbor” de constructie proprie!

Surse: www.popularmechanics.com, wikipedia.org, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii