Noutăți

Oamenii de știință sunt convinși de faptul că spre Pământ se îndreaptă un „uragan” de materie întunecată

  •  
  •  
  •  

Publicat în Physical Review D, studiul condus de Ciaran O’Hare de la Universitatea din Zaragoza din Spania a analizat faptul că aceste particule de materie întunecată provin dintr-un roi de stele, rămășiță a unei galaxii pitice, numit S1. Roiul S1 conține acum aproximativ 30.000 de stele și a fost identificat de satelitul Gaia a celor de la ESA. În acest moment, S1 se deplasează cu o viteză de aproape 500 de kilometri pe secundă spre sistemul nostru solar, iar acest lucru va produce anumite efecte pe care oamenii de știință încearcă să le poată observa cu ajutorul tehnologiei actuale.

“Pe măsură ce fluxul S1 lovește sistemul nostru solar, structura contra-rotativă va crește mai mult ca sigur cantitatea de materie întunecată care pare să provină din același cerc ca și vântul de materie neagră standard. Suntem foarte bucuroși de faptul că vor avea ocazia să detectăm, pentru prima dată axioni, acele particule de materie întunecată de 500 de milioane de ori mai ușori ca un electron și a căror existență este atestată deocamdată doar teoretic. Sigur vom încerca să-i detectăm, sper să și reușim”, scriu autorii studiului în articolul publicat în revista Cosmos Magazine.

Experții cred că sub acțiunea unui câmp magnetic puternic, cum este cel al Pământului, axionii se pot transforma în fotoni, adică în particule de lumină, pe care le pot observa. Nu a fost făcută nicio detectare directă a materiei întunecate, în ciuda numeroaselor eforturi, însă dacă vor reuși acest lucru acum, cu ajutorul acestui “uragan” de materie întunecată, atunci vom avea ocazia unică de a studia această materie nevăzută din Univers.

Materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conține o mare parte din masa totală a universului. Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din univers și 23% din masa-energia sa. Existența ei încă nu a putut fi dovedită pe cale experimentală din cauză că ea nu emite radiații.

sursa: https://www.iflscience.com/space/a-dark-matter-hurricane-appears-to-be-blowing-past-earth-right-now/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii