Noutăți

Oamenii de știință propun să protejeze Pământul de furtunile solare cu un scut gigantic…

  •  
  •  
  •  

În lumea modernă, activitatea umană se bazează foarte mult pe infrastructura electrică. Dacă rețelele de energie vor cădea, toate sistemele noastre se vor opri, computerele noastre vor muri și toate formele electronice de comerț și comunicare vor înceta să mai existe. Activitatea umană din secolul 21 este din ce în ce mai dependentă de infrastructura situată în Low Earth Orbit (LEO).

În afară de numeroșii sateliți de telecomunicații aflați în prezent în spațiu, există și stația spațială internațională și o sută de sateliți care ne oferă navigație prin GPS.

Din acest motiv, exploziile solare sunt considerate o amenințare tot mai mare la adresa umanității, iar găsirea unei modalități de a preveni afectarea sistemele de comunicație a devenit o prioritate pentru oamenii de știință. Aatfel, o echipă de la Universitatea Harvard a lansat recent un studiu care propune o soluție îndrăzneață, și anume plasarea un scut magnetic gigantic pe orbita terestră. Studiul, care se bazează pe lucrarea lui Manasavi Lingam și a lui Abraham Loeb de la Centrul pentru astrofizică Harvard Smithsonian (CfA), a apărut recent online, sub titlul “Strategia de impact și atenuare a viitoarelor furtuni solare”.

Potrivit celor de la ScienceAlert.com, furtunile solare au fost o constantă de peste 150 de ani, încă de la faimosul eveniment de la Carrington din 1859. Din acel moment, oamenii de știință au început să studieze aceste explozii solare atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere observațional. Datorită progreselor realizate în ultimii 200 de ani în ceea ce privește astronomia și explorarea spațială, au învățat multe despre ele.

De fapt, dacă evenimentul de la Carrington ar avea loc astăzi, se estimează că ar provoca daune globale rețelelor electrice, comunicațiilor sateliților și lanțurilor globale de aprovizionare. Pierderile economice cumulate la nivel mondial, potrivit unui raport al Consiliului de Studii Spațiale (“Evenimente meteorologice severe – înțelegând impactul social și economic”) din 2009, ar fi de 10 trilioane USD, iar recuperarea ar dura mai mulți ani.

Furtuna solară din 1859 a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare. A avut locul în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar. Din 28 august 1859 până pe 2 septembrie numeroase pete solare și explozii solare au fost observate pe Soare. Chiar înainte de prânzul zilei de 1 septembrie, astronomul britanic Richard Carrington a observat cea mai mare erupție, care a dus la o ejecție coronală de masă uriașă (CME), ce a venit direct spre Pământ, ajungând pe planeta noastră în 18 ore, având deci o viteză de 1.600.000 de kilometri pe oră.

sursa: http://www.businessinsider.com/massive-1859-solar-storm-telegraph-scientists-2016-9

sursa: http://www.sciencealert.com/scientists-are-proposing-to-protect-earth-from-solar-flares-with-a-gigantic-shield

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii