Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință cred că o parte dintre geoglifele antice din America de Sud au fost folosite ca „indicatoare rutiere”

  •  
  •  
  •  

Cu o mie de ani în urmă, sistemul de drumuri Qhapac Nan se întindea din Ecuador și până în Chile. Construit pentru călătorii din vremea Imperiului Incaș, acest drum pietruit care cuprinde și mai multe poduri suspendate este presărat cu geoglife circulare. Acum, o echipă de cercetători susține că cele 90 de geoglife descoperite erau de fapt un fel de „indicatoare rutiere”.

Potrivit celor de la iflscience.com, geoglifele circulară pre-columbiene au fost realizate folosind o tehnică numită „campo barrido” constând în îndepărtarea pietrelor de suprafață și a stratului superior de sol pentru a expune pământul mai deschis la culoare. Au un diametru de la 3 și până la 55 de metri, iar structurile sunt modelate într-o varietate de reprezentări animalistice, dar și reprezentări cu trăsături umane. Toate aceste geoglife sunt în imediata apropiere a drumului, iar cu ajutorul modalităților moderne de cartografiere, a dronelor și a imaginilor din satelit de înaltă rezoluție, oamenii de știință cred că acestea au fost făcute pentru a marca drumul dar și pentru ca toți călătorii să primească protecție divină, la fel cum în evul mediu la răscruce de drumuri se ridicau troițe.

„Lucrarea noastră sugerează că oamenii au făcut geoglife din diferite motive, în diferite perioade de timp. În prezent pe drumurile noastre avem popasuri, benzinării și sisteme GPS. În acele timpuri oamenii nu avea aceste lucruri; în schimb se foloseau de aceste geoglife circulare ca indicatoare pentru cei care se rătăceau. Concentrațiile ridicate de piatră pictate și bucățile de ceramică găsite în timpul cercetării indică faptul că mulți oameni au poposit în interiorul acestor geoglife”, a declarat autorul studiului Justin Jennings pentru IFLScience.

Incașii s-au remarcat în domeniul organizării mijloacelor de comunicație și al construcțiilor. Rețeaua totală de drumuri construite are o lungime de peste 16.000 km. După lungimea căilor de comunicație, ei ocupau locul al doilea, după romani, care aveau o rețea de 90.000 km de drumuri.

sursa: https://www.iflscience.com/editors-blog/scientists-think-theyve-figured-out-what-dozens-of-ancient-geoglyphs-might-have-been-used-for/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii