Noutăți

Oamenii de știință construiesc un biocomputer bazat pe celule vii

In a cluster of glowing human stem cells, one cell divides. The cell membrane is shown in purple, while DNA in the dividing nucleus is blue. The white fibers linking the nucleus are spindles, which aid in cell division.

Când spunem „computer” cu siguranță ne gândim la un dispozitiv electronic care procesează o mulțime de informații complexe. Însă merită să ne amintim faptul că etimologia cuvântului provine din mijlocul secolului al XVII-lea, iar inițial însemna “cel care calculează”, fără a avea o conotație electronică. Potrivit celor de la New Scientist, o echipă de la ETH Zurich și Universitatea din Basel se îndreaptă spre construirea unor biocomputere, fabricate din celule vii.

„Scoateți cablajul și semnalul electric și înlocuiți-le cu intrări chimice și aveți un calculator viu care răspunde la datele primite și le poate procesa folosind porți logice rudimentare ȘI, NU/OR”, se specifică în studiul publicat în revista Nature Methods.

Toate sistemele digitale se bazează pe porți logice. Prin intermediul unei porți NOT, de exemplu, o intrare binară de 1 devine 0 la ieșire. Acestea sunt lucruri foarte, foarte de bază, dar faptul că o echipă a reușit să obțină un computer biologic pentru a face așa ceva este o realizare remarcabilă. Creierele noastre, mult mai complexe decât computerele, manipulează datele tot timpul. Primim stimuli senzoriali, pe care neuronii noștri îi procesează și reacționăm în consecință. Este într-adevăr atât de surprinzător faptul că o mână de celule poate acționa ca un calculator primitiv? Răspunsul este evident nu, însă ceea ce cercetătorii de la Universitatea din Basel nu știu încă este cât de performante ar putea deveni aceste biocomputere în viitor.

Biocomputerele sunt un domeniu de cercetare relativ nou. Este incredibil de dificil să se realizeze un astfel de sistem, deoarece materia biologică este mult mai complicată decât circuitele de cupru. Totuși, toate aceste cercetări au un scop precis, și anume ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat să se poată realiza biocomputere care să se integreaze perfect cu propria biologie umană.

sursa: http://www.iflscience.com/technology/scientists-construct-biocomputer-made-living-human-cells/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Oamenii de știință construiesc un biocomputer bazat pe celule vii

  1. cetățeanul tulburat // 31 martie 2018 at 14:31 // Răspunde

    Sunt realizați…synthetic beings sunt gata de lansare. Dacă nu cumva sunt printre noi deja să ne facă viața ușoară…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii