Noutăți

Oamenii de știință au găsit o metodă simplă și eficientă pentru a transforma apa sărată în apă potabilă

Cercetătorii au dezvoltat un sistem care utilizează un șoc electric pentru a extrage sarea și alte impurități din apa contaminată sau sărată, purificând-o.

Tehnica aplică șocuri electrice unui flux constant de apa. Șocurile electrice interacționează cu particulele de sare, separând sarea de apă. Un proces ieftin și eficient de desalinizare, pe care inginerii doresc să îl perfecționeze pentru a putea fi introdus în stațiile de epurare a marilor orașe.

O tehnică populară de purificare a apei este osmoza inversată. Aceasta desparte moleculele de apă de particule mai mari, ca sarea sau alte impurități, însă filtrele necesare pentru această metodă se înfundă destul de ușor, limitând capacitățile sistemului. Inginerii de la MIT s-au gândit să îmbunătățească această metodă folosindu-se de ajutorul electricității. Apa salina sau contaminată este trecută printr-un material poros numit frită, făcut din particule de sticlă, membrane flexibile și electrozi. În timp ce aceasta curge prin tub, un curent electric este aplicat apei, curent ce va interacționa cu sarea conținută.

Sistemul se bazează pe conceptul de desalinizare a apei dar are o diferență fundamentală. În sistemele bazate pe osmoza inversă, apa murdară trece prin membrane speciale care capturează particulele de sare și impuritățile. În acest caz, membranele sunt utilizate și ca bariere pentru contaminanți; apa nu trece prin ele, ci peste ele.

 

sursa: sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii