Noutăți

Oamenii de știință au dezvoltat un material care generează electricitate prin simpla sa atingere

Oamenii de știință de la Michigan State University au dezvoltat un material flexibil care generează energie electrică atunci când este atins, ceea ce ar putea duce la o nouă generație de terminale mobile mult mai subțiri, flexibile, care s-ar putea încărca în timp ce noi facem mișcare. „Suntem pe cale să construim dispozitive mobile ușor de purtat, alimentate prin intermediul mișcării umane. Prevăd că în curând nu vom mai încărca telefonul mobil timp de o săptămână, pentru că energia necesară funcţionării acestuia va fi produsă prin mișcarea noastră”, a declarat Nelson Sepulveda de la Michigan State University.

Nanogeneratorul produce energie electrică printr-un efect piezoelectric, doar prin simpla atingere a acestui material. Efectul piezoelectric constă în apariţia unor sarcini electrice într-un material ca urmare a unor deformaţii mecanice ale acestuia. Structura materialului este alcatuită dintr-o plachetă de siliciu, pe care se adaugă straturi subțiri formate din alte materiale, inclusiv argint, poliamidă și polipropilenă feroelectrică, care servește ca material activ. Polipropilena feroelectrică este de fapt o spumă polimerică subțire care conține particule încărcate electric. Atunci când se exercită o presiune asupra acesteia, stratul de spumă se comprimă şi provoacă schimbarea momentului de dipol, o interacțiune între moleculele încărcate electric pozitiv și negativ din material. În acest fel se generează sarcinile electrice care pot alimenta unele tipuri de dispozitive mobile pe care le avem mai mereu la îndemână.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-have-developed-a-material-that-generates-electricity-simply-by-touching-it

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii